• Jennifer Rill, Kees Epping en Leo Slingerland, bestuur van Stichting Beheer Buurthuis De Plint.
• Jennifer Rill, Kees Epping en Leo Slingerland, bestuur van Stichting Beheer Buurthuis De Plint. Foto: PR

Nieuw leven blazen in De Plint

woerden • Kees Epping, Leo Slingerland en Jennifer Rill hebben zich sinds eind november helemaal ingewerkt in het buurthuis. Voorzitter Epping: "Het beheer van De Plint zat bij Welzijn Woerden dat werd opgeheven. Buurtwerk nam het gedurende de coronaperiode tijdelijk over en nu ligt het beheer bij ons."

Epping was gestopt met werken, woont in de wijk en keek rond naar vrijwilligerswerk. "Ik zag een oproep in het wijkkrantje van het wijkplatform en dit leek me wel wat. Ik was ook jaren actief in de wijk Molenvliet toen ik daar woonde." Ook wijkbewoner Leo Slingerland was na corona op zoek naar ander vrijwilligerswerk. "Ik was jarenlang vrijwilliger en bestuurder bij Inloophuis ‘Leven met kanker’."

Processen op orde brengen

Er zijn verschillende huurders in De Plint en net zoveel verschillende afspraken en regels, ook rondom sleutelgebruik. "Dat willen we meer stroomlijnen", zegt Slingerland die de functie van penningmeester bekleedt. Die verhuur is wel iets minder geworden sinds corona, dus ook daar ligt een mooie taak. "We hebben commerciële huurders zoals bloedprikken en rijbewijskeuring, maar er zijn ook activiteiten meer in het belang van bewoners van de wijk. Denk aan koffieochtenden, stoelyoga of samen creatief. Dan is de huur lager of nagenoeg gratis in ruil voor de activiteit." De nieuwe beheerder faciliteert dus de ruimtes en de nodige voorzieningen daarin.

Ruimtes opfrissen

"We willen heel snel starten met het opfrissen van de ruimtes", vertelt Epping. "Er is in de vijftien jaar dat het pand er staat niets aan gedaan, maar gelukkig heeft de gemeente hiervoor subsidie toegezegd." Nu hoeft een buurthuis niet heel netjes te zijn. "Er mogen best tweedehands meubels in staan, maar de vloeren en gordijnen zijn ons een doorn in het oog, het valt zelfs bezoekers op." Ze denken er ook over de ruimte Bij Rembrandt te isoleren voor activiteiten die iets meer geluid produceren, zoals een koor. Maar dat is nog niet zeker. "Overigens is het de vraag of we op die plek mogen blijven, want het winkelcentrum gaat op de schop en er is daar ruimte voor iets sociaals. Het kan dus maar zo zijn dat we op termijn moeten verhuizen, dat is nog onduidelijk."

Gemaksdiensten aanbieden

Ondertussen zorgen ze voor een goed verloop van alle activiteiten. "Onze visie hebben we al vastgelegd in een meerjarenplan", zegt Slingerland. "De Plint moet dé plek worden waar inwoners van het Schilderskwartier bijeen komen voor ontmoeting, ontspanning, ontwikkeling, informatie en gemaksdiensten." Epping: "Denk bij gemaksdiensten aan maaltijden afhalen. Onze medegebruiker van het pand Philadelphia doet intern de catering al en dat willen we verder uitbreiden." 

Echt huis

De samenwerking met Philadelphia werkt heel goed", zegt Slingerland. "We willen vooral meer activiteiten voor bredere doelgroepen aanbieden zodat het echt een huis voor de hele wijk is." Daarbij is de pr van groot belang. Epping: "Jennifer Rill werkt aan de website en aan communicatie via social media voor een grotere bekendheid."
Al die taken, het ontwikkelen van activiteiten en het promoten ervan kan dit bestuur van drie personen niet alleen af. "We kunnen zeker nog mensen gebruiken die meedenken of juist voor een bepaalde taak aanschuiven zoals zorgen voor nieuwe activiteiten, de agenda beheren of de functie van huismeester uitoefenen", aldus Slingerland. "Dit gaat niet allemaal om dagen per week. Voor een aantal taken is een paar uur per week genoeg. Dat geldt ook voor bestuurs-ondersteunende taken zoals notuleren van de bestuursvergaderingen."

Voor meer informatie mail naar De-plint-woerden@kpnmail.nl.

Winny van Rij