•  Maud Winthagen, advocaat en mediator maar ook bijzondere curator in afstammingszaken.
• Maud Winthagen, advocaat en mediator maar ook bijzondere curator in afstammingszaken. Foto: Paul van den Dungen

Advocaat en bijzondere curator in Woerden

woerden • Maud Winthagen wordt regelmatig benoemd door de rechtbank Midden-Nederland als bijzondere curator. Sinds 1 maart heeft zij een eigen kantoor in Woerden, met de toepasselijke naam 'Maud Wint, Advocatuur en Mediation'.

Een bijzondere curator (bijna altijd een ervaren familierechtadvocaat) is een deskundige die de rechtbank aanstelt in afstammingszaken. In deze zaken gaat het om de vraag wie juridisch de ouder is van een minderjarige. Dit kan bijvoorbeeld bij het vaststellen van ouderschap door de rechter of juist het ontkennen daarvan. Een ander voorbeeld is het vragen van toestemming aan de rechter om een kind te mogen erkennen, als de andere ouder van het kind het daarmee oneens is.

Kind

Winthagen is lid van de Stichting Bijzondere Curator Nederland. Jaarlijks zorgt zij dat haar kennis en kunde actueel blijft door het volgen van de vereiste opleidingen. Als bijzondere curator vertegenwoordigt Maud de betrokken minderjarige(n). Zij spreekt met alle belanghebbenden en indien mogelijk - gelet op de leeftijd van het kind en de omstandigheden van het geval - ook met het kind zelf. In de regel spreekt zij met kinderen vanaf ongeveer 5 jaar oud. Winthagen: "Het is heel belangrijk dat kinderen gehoord worden. Rechters spreken in beginsel alleen met kinderen die ouder zijn dan 12 jaar. Hier bied ik als bijzondere curator een belangrijke meerwaarde en wanneer ik dan iedereen heb gesproken, brengt ik mijn advies uit aan de rechtbank." 

Zo kan zij als bijzondere curator bijvoorbeeld adviseren of DNA-onderzoek nodig is en hoe de zaak juridisch gezien in elkaar zit. "Ook ga ik in op de vraag welk recht van toepassing is. Het komt regelmatig voor dat daarop buitenlands recht van toepassing is, zoals bij kinderen of ouders met een buitenlandse nationaliteit. Als bijzondere curator zoekt ik dan uit wat er op grond van dat buitenlandse recht geldt."

Zitting

In dat advies aan de rechtbank staat ook wat de bijzondere curator in het belang van de minderjarige het beste lijkt. "Als er door de rechtbank een zitting wordt gepland, ben ik daarbij ook aanwezig en geef ik mijn visie. Daarna doet de rechter uitspraak."

Naast bijzondere curator is Winthagen al ruim 18 jaar werkzaam als advocaat en volledig gespecialiseerd in personen- en familierecht. Ook is zij mediator in familiezaken. Zij heeft een passie voor het familierecht en vindt haar vakgebied mateloos interessant. Voor haar is een zaak gewonnen als de cliënt tevreden is. "De ultieme win-win situatie vind je vaak niet door te procederen, maar door samen de oplossing te creëren in mediation. Ik geloof in praktische oplossingen met oog voor de lange termijn. In een procedure is de uitkomst bijna altijd onzeker, in mediation maken mensen zelf de oplossing."

Internationale zaken

Winthagen heeft ook een bijzondere deskundigheid met betrekking tot internationale zaken. Regelmatig staat zij cliënten bij in de Duitse of Engelse taal. Daarnaast heeft zij ook veel ervaring in het bijstaan van ondernemers (zowel IB-ondernemers als DGA's) en vrije beroepsbeoefenaars en hun partners, in het bijzonder in de zorg. 

Meer informatie is telefonisch verkrijgbaar via: 06-15449397.

q  www.maudwint.nl