• Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen.
• Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Foto: Paul van den Dungen

Nationale Ombudsman op bezoek in Woerden

woerden • Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen bracht woensdag een bezoek aan Woerden. Iedereen kon hem een vraag stellen.

Bij aankomst op het Kerkplein staat Van Zutphen een verrassing te wachten. Een bloemenhandelaar biedt hem vijftien bossen tulpen aan, als dank voor het goede werk dat hij en zijn medewerkers verrichten. Daarna begint hij met waarvoor hij is gekomen: het gesprek aangaan met burgers.  

Van Zutphen heeft het al snel druk. Niet zo gek, want de weekmarkt op het plein trekt altijd veel bezoekers. Daarnaast schijnt het zonnetje uitbundig en brengen veel mensen bij Plein 7 hun stem uit voor de provinciale en waterschapsverkiezingen. Mensen spreken Van Zutphen en zijn team aan over tal van actuele (lokale) problemen. 

Energieprobleem

Een dag eerder was hij samen met Kinderombudsman Margrite Kalverboer in Veenendaal. In Woerden komen dezelfde onderwerpen voorbij, zoals het vertrouwen in de overheid, het sociaal domein en het energieprobleem. "Maar ook de voortsudderende toeslagenaffaire is van Groningen tot Zuid-Limburg een zwaar beladen onderwerp", vertelt Van Zutphen. "Ik heb niet overal direct een oplossing voor, maar ik kan wel de vinger op de zere plek leggen bij de daarvoor verantwoordelijke instanties."

Hij merkt dat het voor veel mensen moeilijk is geworden om grip op hun eigen leven te krijgen. Om die reden is het volgens hem belangrijk dat het 'instituut' Ombudsman vaker naar buiten treedt. "Wij zijn er immers om burgers te helpen als die vastlopen bij de overheid." Iedere twee jaar bezoekt de Nationale Ombudsman twee provincies. Dit jaar zijn dat Utrecht en Limburg. Het thema van deze provincietour is participatie.

Rond het middaguur kan Van Zutphen even genieten van het mooie weer en de Woerdense stroopwafels die hij heeft gekregen.