Onthulling namenlijst

woerden • Op de algemene begraafplaats aan de Meeuwenlaan in Woerden is zaterdag om 11.00 uur de onthulling van de namenlijst van de Molukse KNIL-veteranen.

Burgemeester Victor Molkenboer zal dit doen samen met Roxanne van Eijk en haar zoontje Eli Makkink. Zij zijn de vierde en vijfde generatie van de Woerdense Molukse gemeenschap. 

Kampen

In 1951 belandde een groot aantal ‘eerste generatie' Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen in Nederland. Ook in Woerden werden zij opgevangen, in Kamp Kazerne, Kamp Utrechtsestraatweg en Kamp Singel. De kampen werden tussen 1965 en 1967 gesloten. De bewoners die in Woerden wilden blijven kregen ergens in Woerden een woning. Gezien hun belangrijke bijdrage aan de geschiedenis, hebben de graven van de eerste generatie Molukse KNIL-militairen en hun partners vorig jaar een beschermde status gekregen. Dit betekent dat de gemeente de graven in stand houdt. Nabestaanden hoeven de grafrechten niet te verlengen en de gemeente betaalt het onderhoud. Het gaat om in totaal 41 graven: 20 graven op de begraafplaats aan de Meeuwenlaan en 21 graven op begraafplaats Rijnhof.