• Politieagent vertelt tijdens het beroepenfeest over zijn vak.
• Politieagent vertelt tijdens het beroepenfeest over zijn vak. Foto: Floris Bakker

Beroepenfeest in Zegveld: zoeken naar de juiste match

Algemeen

ZEGVELD • Om ze een handje te helpen met hun beroepskeuze kwamen leerlingen van vier middelbare scholen uit Woerden en omgeving donderdagmiddag naar het beroepenfeest van On Stage.

Fabian Grgic (13) is blij. Hij heeft net een match gemaakt met de brandweer in Woerden. Binnenkort gaat hij een ochtend meedraaien op de kazerne. Om te horen en met eigen ogen zien wat een brandweerman zoal doet op een werkdag. “Ik wil al m’n hele leven bij de brandweer”, zegt Fabian, die op het Kalsbeek College zit. “Heel leuk om eens te mogen kijken.”

Fabian is één van de ruim 700 leerlingen die deze middag naar de Milandhof in Zegveld komen. Hier kunnen ze kennismaken met allerlei beroepen en met mensen die deze beroepen al uitoefenen. De keuze is groot. Verdeeld over vier sectoren - groen & natuur, techniek, handel & economie en zorg, welzijn & maatschappij staan er zo’n 250 beroepsbeoefenaars - veelal gestoken in werkkleding - in de grote zaal. 

Rode loper
“Het is best overweldigend voor de leerlingen”, zegt Nanette Mostert, projectleider van het beroepenfeest van On Stage. “Ze komen over de rode loper de zaal binnen met mensen die ze niet kennen en waar ze een gesprek mee moeten voeren. Da’s best spannend als je 13, 14 jaar oud bent.” On Stage is beslist geen bedrijvenmarkt met fancy kraampjes, benadrukt ze. “Het gaat om beroepen. Iedere deelnemer draagt ook een badge met daarop alleen zijn of haar beroep.” 

Voor het beroepenfeest hebben de leerlingen (van het Kalsbeek, Yuverta, Minkema en Futura) zich goed voorbereid. Zo maakten ze visitekaartjes op school, stelden ze een top 5 van beroepen waar zij meer over willen weten en ze hebben Junior Networking Training gevolgd. Hierin leerden ze hoe een goede indruk achter te laten, welke vragen je moet stellen, hoe een goed gesprek netjes af te ronden is en wat zakelijke omgangsvormen zijn.

Al snel na de start van het evenement staan jongeren aan de verschillende sta-tafeltjes te kletsen met beroepsbeoefenaars. Bij Gerben Oltshoorn, melkgeitenhouder uit Papekop, is het nog wat stil. “Ik heb één aanmelding binnen, maar verwacht er nog wel een paar hoor. Straks komen de leerlingen van Yuverta, een school met veel boerenjongens en -meiden. Dan is de lijst zo vol.” Er is genoeg te doen op het bedrijf van Oltshoorn. “Ze mogen de geiten melken en lammeren verzorgen. Nee, vervelen gaan ze zich niet.” 

Aan de andere kant van de zaal staat Jan Bikkers, eigenaar van doe-het-zelfzaak Gamma in Woerden. Hij vindt het belangrijk om op de beroepenmarkt te staan, om de jeugd enthousiast te maken voor de retail. Dat is niet zo moeilijk zegt hij, “want wat is er nou mooier dan in een winkel met mensen om te gaan?” Toch leidt niet elk gesprek tot een match. “Ik had net iemand aan m’n tafeltje die graag de marketingkant op wil gaan. Dan is een bouwmarkt waar je spijkertjes verkoopt nou niet de meest geschikte plek om langs te komen.” 

Zorg
Anouk Klute’s dag kan niet meer stuk. De 14-jarige vmbo-leerlinge van het Kalsbeek College mag een dagdeel meedraaien in het ziekenhuis. Iets waar ze nu al zin in heeft. “Ik wil al sinds m’n 8ste de zorg in, dus ben heel blij.” Toch gaat ze ‘zeker’ nog met andere beroepsbeoefenaars praten. Zo wil ze langs bij de politie en voerde ze al een gesprek met iemand van grow-up kinderopvang. “Wie weet vind ik dat wel heel leuk werk.”

Op 13 april is de Doe Dag en gaan de leerlingen langs bij de beroepsbeoefenaars waarmee ze een afspraak hebben gemaakt. Dan gaan zij ook echt iets doen en krijgen ze een goed beeld van het beroep. De bezoekjes leveren ook echt iets op, weet Nanette Mostert. “Uit een enquete is gebleken dat een kwart van de leerlingen er een stage of bijbaantje aan overhoudt. Dat is toch hartstikke mooi?”