• Fay en Isa legden dinsdagmiddag op het Kerkplein in Woerden bloemen bij het door het Minkema College geadopteerde oorlogsmonument voor de gebroeders Jan en Gerrit Vergeer; 'Drukkers in Verzet'.
• Fay en Isa legden dinsdagmiddag op het Kerkplein in Woerden bloemen bij het door het Minkema College geadopteerde oorlogsmonument voor de gebroeders Jan en Gerrit Vergeer; 'Drukkers in Verzet'. Foto: Paul van den Dungen

Minkema College adopteert Woerdens monument ‘Drukkers in verzet’

Algemeen

WOERDEN • Een groep mavo/havo-leerlingen van het Minkema College wandelde dinsdagmiddag een rondje door Woerden langs verschillende oorlogsmonumenten. Bij het monument ‘Drukkers in verzet’ werden bloemen gelegd.  

Dat was niet zomaar, want de middelbare school heeft het beeld geadopteerd. Dit in het kader van het project ‘Adopteer een monument’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met dit project worden leerlingen actief betrokken bij een oorlogsmonument en het verhaal achter dat monument. 

Betekenis
“Het door ons geadopteerde monument staat midden in het centrum, op het Kerkplein voor de Petruskerk”, vertelt Suzanne Anker, docent geschiedenis. “Ik betwijfel of alle leerlingen en zelfs de inwoners van Woerden het wel eens gezien hebben. Om de betekenis van dit monument goed uit te kunnen leggen en verhalen uit de oorlog tot leven te brengen zijn we gaan kijken.”

‘Drukkers in verzet’ is een bronzen beeld van twee naakte mannenfiguren, geplaatst op een sokkel van graniet in de kleuren van de Nederlandse vlag. De tekst op het gedenkteken luidt: ‘Gebr. Jan & Gerrit Vergeer, drukkers in verzet’. Daaronder: ‘Hier recht tegenover aan de Hoge Woerd lag hun drukkerij ‘De Rijnstroom’. ‘s Nachts drukten zij illegale bladen. Op een juni-nacht in 1944 pakten de Duitsers hen op. Veroordeeld tot tuchtstraf belandden zij in kamp Siegsburg en stierven er in januari 1945 aan vlektyfus, kort na elkaar.’ 

Bewust
Vanuit het Nationaal Comité 4 en 5 mei hebben Fay en Isa bij het monument bloemen gelegd om ook de bewoners van Woerden bewust te maken van dit verhaal. Ook gingen de leerlingen langs de verschillende struikelstenen in de stad en het Joods monument aan de Prins Bernhardlaan.

De afgelopen weken stond voor deze leerlingen de Tweede Wereldoorlog op het programma. Diverse gastsprekers kwamen op bezoek, waaronder een vrouw die tijdens de oorlog op verschillende plekken ondergedoken heeft gezeten. Het bezoeken van de monumenten was de afsluiting van dit thema. Anker: “Ik vind het belangrijk om de leerlingen zoveel mogelijk mee te geven over deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Met dit rondje langs de monumenten wordt de oorlog tastbaar en krijgt het betekenis voor de leerlingen.”

Meer informatie over het project ‘Adopteer een monument’ is te vinden op de website.

www.4en5mei.nl/educatie/adopteer-een-monument/