CDA wil goede evaluatie van samenwerking

woerden • Het CDA in Woerden wil een goede evaluatie van de ambtelijke samenwerking tussen Woerden en Oudewater. Die samenwerking mag volgens raadslid Rumo van Aalst niet ten koste gaan van de portemonnee van de Woerdense inwoner. 

Woerden en Oudewater werken sinds 1 januari 2015 samen. Er is één ambtelijke organisatie voor twee gemeenten, op basis van een dienstovereenkomst. In 2019 is de samenwerking geëvalueerd en is besloten om die voort te zetten. Binnenkort wordt gestart met een nieuwe evaluatie, met het oog op een mogelijke verlenging van de dienstverleningsovereenkomst.  

Gehinderd

Van Aalst las met verbazing een artikel in AD Groene Hart over de onvrede die er leeft onder politici in Oudewater. Die zeggen 'enorm gehinderd' te worden door het ambtenarentekort op het Woerdense gemeentehuis. Wethouder Walther Kok klaagt dat hij door de personele problemen niet kan voldoen aan de wensen van de gemeenteraad van Oudewater. 

Reden voor Van Aalst om het college van Woerden schriftelijke vragen te stellen. Zo wil hij weten of er vanuit Oudewater al is aangegeven dat Woerden tekortschiet in de dienstverlening. En of de afgelopen jaren de rekening voor extra ambtelijke capaciteit - naar aanleiding van extra wensen van de Oudewaterse gemeenteraad - wel bij Oudewater is neergelegd. 

Van Aalst vindt namelijk dat inwoners van Woerden niet hoeven op te draaien voor eventuele extra kosten die de samenwerking met zich meebrengt. "Voor ons geldt als uitgangspunt bij een mogelijke verlenging dat als Oudewater extra bestuurlijke wensen heeft, bovenop dat wat conform de overeenkomst door Woerden geleverd moet worden, daarvoor wordt (bij)betaald. Gewoon boter bij de vis."