• Vluchtelingen op zoek naar een nieuw leven.
• Vluchtelingen op zoek naar een nieuw leven. Foto: stockfoto

Woerden krijgt mogelijk een azc

woerden • Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zoekt momenteel naar een geschikte plek binnen de gemeente. Het is de bedoeling dat de locatie minstens tien jaar lang open blijft.

Daarmee loopt Woerden vooruit op de nieuwe Spreidingswet die naar verwachting op 1 januari 2024 ingaat. Deze wet verplicht gemeenten om asielzoekers op te vangen. Wethouder Jacques Rozendaal, verantwoordelijk voor opvang en inburgering, verwacht dat het COA binnen vier à zes weken uitsluitsel geeft. "Niets is zeker", benadrukt hij. "Het kan ook gebeuren dat er geen geschikte locatie in Woerden is te vinden." 

Ter Apel

Woerden staat niet onwelwillend tegenover de opvang van asielzoekers. Zo stak de gemeenteraad vorig jaar de helpende hand uit toen asielzoekers in Ter Apel wegens ruimtegebrek gedwongen buiten moesten slapen. Noodopvang is er toen niet gekomen, maar Woerden hielp toen wel meer statushouders aan een huis dan door het Rijk was opgedragen. "Daarmee is geprobeerd de druk op de asielketen wat te verminderen", aldus Rozendaal.

Nu het COA de mogelijkheden onderzoekt voor de opvang van 185 asielzoekers in Woerden, gaat het college actief het gesprek aan. Op die manier hoopt de gemeente in een vroeg stadium randvoorwaarden te kunnen stellen bij de plannen van de opvangorganisatie. Zo wil Woerden meedoen met een provinciale pilot die het mogelijk maakt dat asielzoekers sneller aan het werk kunnen. Ook moet een ‘uitruil’ met andere gemeenten mogelijk zijn. In ruil voor de opvang van meer asielzoekers, zou Woerden wat minder statushouders hoeven te huisvesten. 

Gemengde woonvormen

Dit jaar is Woerden verplicht om 128 statushouders van een woning voorzien, twee keer zoveel in vergelijking met vorig jaar. Om de druk op de woningvoorraad te verlagen, kijkt het college of er op drie plekken gemengde woonvormen kunnen komen, met huizen voor jongeren, starters, spoedzoekers en statushouders. In Snellerpoort en het Stationsgebied zou het gaan om permanente bewoning. Daarnaast kan het initiatiefvoorstel van de VVD, om 200 flexwoningen te plaatsen aan de rand van de wijk Molenvliet, rekenen op steun van het college.

Het opzetten van een tussenvoorziening is financieel onhaalbaar gebleken. “De gemeente zou dan 5 à 10 miljoen bij moeten leggen”, aldus Rozendaal.

De gemeenteraad is donderdagavond bijgepraat over de plannen. Als het COA een plek heeft gevonden, stemt het college deze weer af met de raad. Daarna betrekt de gemeente ook de inwoners zo snel mogelijk bij de plannen. Zij kunnen dan meedenken over hoe de locatie in de leefomgeving kan worden ingepast. Naar verwachting start dit najaar de communicatie met inwoners en direct belanghebbenden. De gemeente is ook al in gesprek met Ferm Werk en Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart.

Floris Bakker