Mentale gezondheid onder druk

regio • GGD Regio Utrecht maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van jongvolwassenen. Eén op de vijf van hen ervaart matige of ernstige psychische klachten, en bijna een kwart is eenzaam. 

Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. Het gaat in het onderzoek om 16 tot en met 25-jarigen woonachtig in de regio Utrecht. De coronaperiode blijkt zeker impact te hebben gehad op de mentale gesteldheid van een groot deel van jongvolwassenen. Zo'n 14 procent heeft nog last van een of meer meegemaakte corona gerelateerde gebeurtenissen, bijvoorbeeld in quarantaine gaan, het doormaken van corona of een ziekte, of het overlijden van een naaste. Ruim 65 procent van de jongvolwassenen had tijdens de coronaperiode hulp of steun nodig, met name omdat zij niet lekker in hun vel zaten.

“We wisten al dat de mentale gezondheid van de jongvolwassenen onder druk staat en dat corona impact had", zegt directeur Carola Koper. "We zien nu ook dat het herstel langzaam gaat. Daarmee is de mentale gezondheid een probleem dat structureel aandacht nodig heeft." Op basis van de cijfers gaat de GGD in gesprek met gemeenten en professionals, om te duiden en te adviseren zodat dit kan bijdragen aan het maken van beleid voor jongvolwassenen. 

Wie behoefte heeft aan een luisterend oor, kan contact opnemen met 088-0767000 of chat op deluisterlijn.nl.