• Bezoekers bekijken de werken van Peter Hogervorst.
• Bezoekers bekijken de werken van Peter Hogervorst. Foto: Paul van den Dungen

Gratis kunstwerken voor aan de muur

harmelen • Belangstellenden konden het afgelopen weekend voor nop schilderijen en tekeningen van kunstschilder Peter Hogervorst krijgen. Zijn dochters verzorgden een 'gratis meeneem-expositie' van al zijn werk.

Hogervorst (85) was tot zijn pensioen oprichter en onderwijzer van de Kees Valkenstein school in Vleuten, waar hij ook jaren met zijn gezin woonde. Zijn leven lang tekent en schildert hij al. Hij haalde zelfs zijn tekenacte en volgde allerlei cursussen en trainingen om nieuwe technieken aan te leren. Tijdens de vakanties in zijn geliefde Frankrijk gingen schildersezel, aquarelverf en kwasten altijd mee. De potloodschetsen die hij daar maakte werden in de wintermaanden verder uitgewerkt tot olie- en acrylverf schilderijen. 

Kringloop

Omdat de oude dag met gebreken is gekomen en thuis wonen niet meer ging, zijn Hogervorst en zijn vrouw onlangs verhuisd naar een verzorgingshuis. Bij het opruimen van het huis in Harmelen kwamen dochters Inez en Mieke tientallen kunstwerken tegen. Zij beloofden hun vader dat deze niet bij de kringloop zouden eindigen en besloten een 'gratis meeneem-expositie' te organiseren in de woning aan de Oudeland. 

Zaterdag was het zover. 's Morgens vroeg stond er in de stromende regen al een lange rij mensen te wachten voor het huis. Het was volgens Inez iets te druk. "Mensen moesten hun regenjassen in de schuur hangen om de kunstwerken niet te beschadigen."

Artikel

In het Algemeen Nieuwsblad editie Vleuten - De Meern van 7 juli 1982 werd al gewag gemaakt van de kunstwerken van Hogervorst. Dat artikel hing dit weekend ook op de expositie, maar was opeens verdwenen. "Vervelend, maar die dingen gebeuren nou eenmaal", aldus Inez. "Er liepen ook mensen met stapels tekeningen onder hun arm. Als ik dan vroeg of ze zo'n groot huis hadden, dan zeiden ze dat ze het ook wel mooie cadeautjes voor anderen vonden."
Mieke zag veel bekende gezichten uit Vleuten voorbijkomen. "Ik heb alleen maar blije mensen gezien, die ons mooie verhalen en anekdotes vertelden", zegt Mieke. "We hadden een potje neergezet met een QR-code voor de stichting Alzheimer. Daar is deze twee dagen al voor ruim 1.700 euro aan overgemaakt. De schilderijen die zijn overgebleven, nemen we mee naar huis. Het is nu mooi geweest."