Lezing over ontginning veengebied

woerden • Op uitnodiging van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging geeft Frans van Bork op dinsdag 11 april in De Dam in Woerden een lezing over de ontginning van het moeraslandschap dat zo’n duizend jaar geleden kenmerkend was voor het Utrechts veengebied. 

Het huidige veenweidegebied is daarvan het uiteindelijke resultaat. Het is fascinerend te bedenken dat de pioniers van toen, waarvan velen uit Noord-Holland en West-Friesland kwamen, alles met de hand moesten doen. Bomen en struiken weghalen, sloten graven en nog veel meer. Een gigantische klus. Maar het resultaat mocht er zijn: prima landbouwgrond. 

Droog

In de loop van de eeuwen kwam het land echter steeds lager te liggen vanwege de inklinking van het veen. Er ontstaan bedijkte polders met molens en gemalen om de zaak droog te houden. Het benodigde watermanagement leidt tot een samenwerking in het Groot-Waterschap van Woerden, nu Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Frans van Bork vertelt erover. Over de strijd om de Grote Ontginning van ‘ons' veengebied schreef hij in november 2022 een extra nummer van Heemtijdinghen. Hij was bestuursadviseur bij de gemeente Den Haag en is sinds 2019 met pensioen. Tot 27 maart 2023 was hij jarenlang lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Zijn lezing in De Dam (Wilhelminaweg 79) begint 20.00 uur.