• Duitse militairen die zich lieten fotograferen in het centrum van Woerden.
• Duitse militairen die zich lieten fotograferen in het centrum van Woerden. Foto: aangeleverd

Boek over Woerden in oorlogstijd herdrukt

Nieuws

WOERDEN • Het boek ‘Bedreigd, Bezet, Bevrijd’ over Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld in en om de Tweede Wereldoorlog is herdrukt.

De stichting 4 en 5 mei Woerden, die het boek in 2020 uitgaf, heeft hiertoe besloten wegens aanhoudend vraag naar de titel. Het boek kwam drie jaar geleden uit in het kader van 75 jaar bevrijding. De oplage was snel uitverkocht, terwijl bij de stichting regelmatig gevraagd werd om nieuwe exemplaren. Die zijn vanaf nu beschikbaar.

Schets
Bedreigd, Bezet, Bevrijd is geschreven door Rob Alkemade, Frans van Bork, Bert van Elk en Jan van Es. Het boek vertelt de geschiedenis van en rond de Tweede Wereldoorlog van de gemeenten die inmiddels de gemeente Woerden vormen. Die geschiedenis begint met een schets over de jaren dertig, waarin ook in Woerden en omringende plaatsen het nationaalsocialisme wortel schoot via lokale afdelingen van de NSB.

Hoewel de Nederlandse regering haar uiterste best deed om ons land neutraal te houden toen de oorlog in september 1939 eenmaal was uitgebroken, kwam de Duitse inval van 10 mei 1940 niet volledig als een verrassing. Het boek schetst hoe Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld elk op eigen wijze met de Duitse bezetting en de gevolgen daarvan omgingen. Veel hing daarbij af van de rol van de burgemeester. Met name de Harmelense burgemeester Van Koningsbrugge en zijn collega Reijers van Kamerik en Zegveld probeerden de Duitsers zoveel mogelijk te negeren of zelfs dwars te zitten. De burgemeesters Van Kempen (Woerden) en vooral Kwint (Barwoutswaarder, Rietveld en Waarder) waren veel gezagsgetrouwer, ook richting de bezetters.

Jodenvervolging
Het schrijnendste element van de bezetting was de Jodenvervolging. Die komt uitgebreid aan bod. Ook de rol van het verzet wordt behandeld, dat in elke gemeente weer anders was georganiseerd. Overeenkomst is weer dat het verzet pas in de tweede helft van de bezettingsjaren echt vorm aannam.

Veel aandacht is er tenslotte voor de periode na de bevrijding. Die bevrijding was niet voor iedereen een feest. Met name degenen die verdacht werden van collaboratie moesten het ontgelden met vormen van eigenrichting die niet pasten in de zojuist herstelde rechtsstaat. Het kaalscheren van moffenmeiden, dat in Woerden, Harmelen en Kamerik plaatsvond was daarbij het absolute dieptepunt.

Bedreigd, Bezet, Bevrijd kost 10 euro en is verkrijgbaar in de boekwinkel.