Afbeelding
Foto: stockfoto

‘Kijk kritisch naar toekomstige investeringen’

Nieuws

WOERDEN • De gemeente Woerden staat voor 208 miljoen in het rood. Om iets te doen aan die schuldenlast moet de raad kritisch kijken naar toekomstige investeringen.

Een nieuw zwembad, vernieuwing van het stationsgebied en aanleg van een Cruyff Court. Het zijn zomaar wat projecten die op het wensenlijstje van Woerden staan voor de komende jaren. Voor de projecten is geld nodig. Geld dat grotendeels geleend moet worden. Is dat handig? Woerden kampt namelijk al met torenhoge schulden. 

Rente
Toch kan de gemeente een keurig huishoudboekje overleggen. “We kunnen onze rekeningen de komende vier jaar prima betalen”, verklaart wethouder Jelmer Vierstra (financiën). “De vraag is alleen hoe onze schuld - en dan met name de rente daarop - zich in de komende jaren gaat ontwikkelen. Als die rente stijgt, zijn we de pineut. Want dan zijn we veel meer geld kwijt, met alle gevolgen van dien.”

De schuldquote van Woerden is met 127 procent hoog te noemen. Die is zelfs twee keer zo hoog als gemeenten met een vergelijkbaar aantal inwoners. Daar ligt het cijfer net onder de 60 procent. En dat baart Vierstra zorgen. Want de prognose is dat de schulden verder oplopen tot 188 procent in 2032, zo waarschuwt hij in een brief aan de raad. Dat komt onder meer door de vernieuwing van schoolgebouwen en extra kosten (10 miljoen) voor de Rembrandtbrug.

Schuldenplafond
Om de schuldenlast beheersbaar te houden ontkomt Woerden er volgens Vierstra niet aan om een schuldenplafond te hanteren. “Concreet komt dit erop neer dat onze investeringen per jaar met zo’n 3 à 4 miljoen euro omlaag moeten. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we keuzes maken die soms pijnlijk zijn.”

Concreet betekent dit dat de raad moet schrappen in het eigen wensenlijstje. En kijken of plannen kunnen worden uitgesteld of versoberd. Vierstra noemt de o zo gewenste oostelijke randweg als voorbeeld. “Kies je de luxe of minder luxe variant? Financieel gezien is die laatste de beste optie. Maar de raad is de baas. Die zal de uiteindelijke keuze moeten maken.” Vierstra wil eventuele besparingen al in de begroting van 2024 opnemen. “Vandaar dat ik de raad nu deze brief heb gestuurd, om te komen tot een investeringsplafond.”

Misbruik
De discussie over de hoge schulden is overigens niet nieuw. Dikwijls werd bij de behandeling van voorstellen in de raad de schuldenlast van Woerden erbij gesleept of juist onbelangrijk gemaakt. Dit als argument om tegen óf voor een voorstel te stemmen. Politiek gezien werd er soms een beetje misbruik van gemaakt”, zegt Vierstra. “We hebben nu geprobeerd om de schuld van Woerden - en de mogelijke oplossingen daarvoor - inzichtelijk te maken zodat we er met elkaar een goed debat over kunnen voeren. Want dat we er iets aan moeten doen is voor iedereen wel duidelijk.”