• De zingende lenteblom.
• De zingende lenteblom. Foto: aangeleverd

Lentekriebels en live muziek in binnenstad Woerden

Nieuws

WOERDEN • De Woerdense binnenstad staat zaterdag in het teken van ‘Lentekriebels’. Een dag later doet Woerden Bruist er een schepje bovenop met Tour de Terras. 

Dat laatste evenement is terug van weggeweest. “In 2014 was de laatste editie”, weet Patricia van Hall van Stadshart Woerden. “Woerden Bruist (Bij Petrus, Breuren, Van Rossum Stadshotel, De Pompier, Loef en Lij en Winebar & Bites) heeft besloten om dit evenement nieuw leven in te blazen, want het past hartstikke goed bij de lente.”

Genieten
Voor Tour de Terras hoeft de bezoeker volgens Patricia maar weinig te doen. “Je moet lekker op een terrasje gaan zitten en genieten van wat voorbijkomt. Tussen 15.00 en 18.00 uur lopen er continu straatmuzikanten langs diverse locaties (ook bij broodjeszaak Midas en restaurant Viviano) om iedereen te vermaken. Tour de Terras is een soort festival, alleen hoef je je als bezoeker niet te verplaatsen.” Van Hall raadt aan om ook de kinderen mee te nemen, want voor hen is er eveneens vermaak. “De ondernemers op het Kerkplein zorgen voor een klim- en klauterparadijs waar de kids zich op kunnen uitleven. Die staat er tussen 14.30 en 18.00 uur.”

Inspiratie
Ook op de zaterdag is er van alles te doen in de binnenstad van Woerden. Dan is voor het eerst het evenement ‘Lentekriebels’, bedoeld om bezoekers te inspireren. “Inspiratie voor een zonnig huis, een frisse look en een duurzame lifestyle op het gebied van fashion, beauty, wonen, eten, bewegen of duurzaamheid”, vat Marleen Strien van Stadshart het kort en bondig samen. “Heel veel winkels doen mee. Zo kun je in de Kruisstraat bij Stevig Brood en Keurslagerij Van Kesteren hapjes proeven, hoor je bij Wijnhuis Woerden wat er zoal in een wijngaard gebeurt en mogen kinderen bij kinderkledingzaak Ma Copine hun eigen t-shirt ontwerpen. Bij ons (Buro Fudge) kun je heerlijke ‘cocktheels’ drinken (zonder alcohol) en AV Flowers houdt samen met Bloemrijke Verleiding een plantjesmarkt.”

Beestjes
Voor kinderen is er de ‘blije bijtjes speurtocht’ uitgestippeld. Marleen: “Deelnemers moeten in de etalages van winkels bloemen en beestjes zoeken. Kinderen komen al spelend en speurend van alles te weten over het voorjaar, planten en beestjes. De speurtocht komt ook langs de plantjesmarkt en de lammetjes op de Streekmarkt. De speurtocht ligt klaar bij Ma Copine, Blik op Hout, Intertoys, Jan’s Steen LEGO Shop, Mini & Me, Shoeby en Baby Winkel de Korte.” 

Het is zaterdag tevens ELLE Smart Shopping Day. Wie deze dag de nieuwste editie van ELLE meeneemt, krijgt 20 procent korting bij Vero Moda, Livera, Hunkemöller en Hans Anders.

SUP clean-up
Er is tijdens ‘Lentekriebels’ tevens aandacht voor duurzaamheid. Zo vindt de tweede editie plaats van de SUP clean-up. Daarvoor stelt Sportsaeck gratis sups ter beschikking. “Deelnemers gaan van 10.30 tot 12.00 uur de Singel op om zwerfafval op te ruimen”, legt Patricia uit. “Een zwemdiploma en een beetje ervaring met suppen is vereist om mee te doen. Opgeven kan via de website van Sportsaeck.” 

Bezoekers kunnen deze dag ook meelopen met de afvalvrije winkelsafari van Zero Waste. Deelnemers gaan met een eigen tas, bakjes, potjes en zakjes boodschappen doen bij winkeliers.


• Kaasjeskruid in het perkje voor de ingang van de bibliotheek. - aangeleverd

Kaasjeskruid
Wie door de stad loopt zal daar de zingende lenteblom tegenkomen. “Naast dat ze zingt, deelt zij zakjes met zaadjes uit”, legt Patricia uit. “Het gaat om zaadjes van het kaasjeskruid. Die naam is wel passend, want het vruchtje lijkt op een kaasje. Een plant dus die perfect bij Woerden past. Mensen kunnen de zaadjes in hun eigen tuin planten, maar ook leuk is om een eigen geveltuintje aan te leggen zodat onze stad een stukje groener wordt. Het leuke van het kaasjeskruid is dat je de bloemetjes en blaadjes kunt eten. Op de website van Stadshart Woerden gaan we wat recepten delen.”

www.stadshartwoerden.nl