• Mirte Damen.
• Mirte Damen. Foto: Carla Vermeend

Column Mirte Damen: Love is love

Nieuws

Zucht… Ik geloof echt dat de meeste mensen redelijk zijn en inzien dat geweld tegen homo’s, lesbiennes, transgenders of non-binaire mensen niet oké is. En dat men kiest voor leven en laten leven. Helaas kan ik uit eigen ervaring zeggen dat dat niet bij iedereen zo is.

Ik refereerde er een paar weken geleden al aan. De haat wordt nu alleen maar erger. En je hebt maar één gek nodig. Ik schrijf dit niet vanuit slachtofferschap of om zielig gevonden te worden. Ik schrijf dit omdat we moeten blijven waken voor haat en uitsluiting.

Bijna iedereen heeft wel een homo, lesbo, trans of non-binair mens in zijn kennissenkring of familie zitten. Stel je voor: het is je zus of je broer of je tante of je nicht of die vriend of vriendin die lastig gevallen wordt of nog erger? Wat doe jij? Kom jij voor ze op? Zeg jij wat over een opmerking die zogenaamd als grap verpakt wordt, of lach je mee? Help jij mensen of loop en kijk je weg…?

Dit gaat niet over dat je woke bent of niet. Ik dring niemand iets op. Dit gaat om mensen, dit gaat om je verstand en je hart. Gebruik je verstand dan ook gvd zou een oud voetballer zeggen, hoop ik.

Geweld of mensen lastig vallen, uitschelden, bedreigen of wat dan ook tegen ieder mens is niet oké. Maar nu er een specifieke haat aangewakkerd wordt tegen mijn regenboog-familie gaat dat mij echt aan mijn hart. Ja, ik heb in Woerden keihard moeten rennen voor mijn leven, ben bedreigd, uitgescholden, geslagen, beetgepakt en uitgelachen. Zag foto’s van mij met teksten waar de honden geen brood van lusten die over groeps-apps heen gingen. Heb een jaar lang over mijn schouders moeten kijken omdat ik bang dat er iets zou gebeuren. Dat iemand mij zou aanvallen in echt de kwaadste zin des woord. Die angst gun ik echt niemand. Mensen vinden van alles van mij. Maar je hebt maar één gek nodig.

Gelukkig ben ik dankbaar voor een aantal naaste familieleden, echte fijne vrienden en vriendinnen. Maar het geweld gaat maar door. Hetgeen ik oprecht predik in het leven is: wees lief voor jezelf en voor een ander. Leven en laten leven. Ik verdom het om te leven in angst, dat heb ik al genoeg gedaan. In essentie houden mensen van mensen en love is love.