• De Zandwijksingel is één van de fietsstraten in Woerden.
• De Zandwijksingel is één van de fietsstraten in Woerden. Foto: gemeente woerden

Meer en herkenbaardere fietsstraten in Woerden

Nieuws

WOERDEN • De gemeente wil meer fietsstraten in Woerden zodat inwoners voor korte ritten vaker de fiets pakken in plaats van de auto.

Fietsstraten zijn volgens de gemeente een veilige oplossing voor woonstraten waar veel fietsers rijden. In het nieuwe ‘Beleidskader fietsstraten’ is vastgelegd hoe fietsstraten eruit moeten zien en waar ze in Woerden kunnen komen. 

In een fietsstraat zijn auto’s te gast. Dit zorgt ervoor dat fietsers veiliger en comfortabeler kunnen fietsen. In Woerden is bepaald dat woonstraten die onderdeel zijn van een belangrijke fietsroute door de gemeente, een zogenaamde hoofdfietsroute, een fietsstraat kunnen worden. Een fietsstraat is te herkennen aan rood asfalt en een verkeersbord met de tekst ‘fietsstraat - auto te gast’.

Gezonder
Wethouder Ad de Regt (verkeer): “Het verbeteren van de veelgebruikte fietsroutes in de gemeente vinden we heel belangrijk. Als meer Woerdenaren de fiets pakken in plaats van de auto is dat gezonder, veiliger en beter voor het milieu. En het zorgt ervoor dat Woerden toegankelijk en bereikbaar blijft voor de mensen die afhankelijk zijn van een auto. Bijvoorbeeld omdat ze slecht ter been zijn.

Op dit moment zijn er in gemeente verschillende fietsstraten. Maar die zien er nog niet allemaal hetzelfde uit. In 2023 en 2024 komen er in elk geval nog drie fietsstraten bij. Die worden allemaal op dezelfde manier ingericht. De nieuwe fietsstraten komen op de Prins Hendrikkade (tussen het Defensie-Eiland en de Rijnstraat), op Haanwijk en de Opweg, en op de Harmelerwaard. De laatste twee liggen op de doorfietsroute tussen Woerden en Utrecht.

Er zijn nog meer belangrijke fietsroutes in de gemeente. Ook daar komen in de toekomst mogelijk fietsstraten. Bijvoorbeeld aan de Van der Valk Boumanlaan, Polderbaan en de paralelweg van de Rembrandtlaan. Maar voordat dat zover is, moet de gemeenteraad eerst nog geld vrijmaken voor het opnieuw inrichten van deze straten. Op het moment dat onderhoud nodig is aan de bestaande fietsstraten, zullen die ook allemaal dezelfde inrichting krijgen. Zodat ze goed herkenbaar zijn.

Centrumring
Het is ook een wens om de centrumring meer voetgangers- en fietsvriendelijk te maken. In 2024 start, in overleg met bewoners en ondernemers, een onderzoek naar wat daar mogelijk is. Er zijn volgens de gemeente verschillende manieren te bedenken om deze straten aantrekkelijker te maken voor voetgangers en fietsers. Bijvoorbeeld door de fietsers en voetgangers vaker voorrang te geven, een vrij liggend fietspad langs de ring aan te leggen of de rijbaan voor auto’s smaller te maken. Omdat op de centrumring ook veel auto’s rijden, ligt een inrichting als fietsstraat op dit moment niet voor de hand.

Op de plekken waar straten veranderen in een fietsstraat worden ook bewoners betrokken. Daarnaast wil de gemeente weten hoe vaak en waarvoor inwoners de fiets en auto gebruiken. Dit om gerichter maatregelen te nemen die mensen stimuleren om vaker de fiets te pakken. Vijfduizend inwoners zijn daarom begin april uitgenodigd om hierover een vragenlijst in te vullen.