• Jurgen Langerak van Jumbo Snel & Polanen.
• Jurgen Langerak van Jumbo Snel & Polanen. Foto: Paul van den Dungen

Jumbo-eigenaar Jurgen Langerak: ‘Niets is leuker dan je klanten blij te maken’

Zakelijk

WOERDEN • Drie jaar geleden, in de periode dat corona in alle hevigheid woedde, nam Jurgen Langerak de Jumbo-supermarkt op winkelcentrum Snel & Polanen in Woerden over. Een beslissing waar hij geen seconde spijt van heeft gehad. 

Eigenlijk veranderde er niet zo heel veel toen Jurgen in januari 2020 het stokje overnam van zijn voorganger Piet Nap. “Ik was tien jaar filiaalmanager in deze winkel, dus had al de nodige ervaring. De laatste jaren heb ik de winkel samen met Piet gerund. Hij was in die tijd ook mijn coach tijdens het leertraject naar het ondernemerschap. Piet en ik delen dezelfde visie: Onze klanten en medewerkers staan centraal. Als zij het naar hun zin hebben, volgt de beloning vanzelf.”

De supermarkt op Snel & Polanen is een groot bedrijf, met 260 medewerkers en elke week zo’n 23 duizend klanten. En dat worden er steeds meer. “Onze winkel is eigenlijk wat te klein”, vertelt Jurgen. “We hebben ook de ambitie om te groeien, dus zijn we in gesprek over de bouw van een nieuwe supermarkt pal tegenover het huidige pand. We willen daar een stukje ‘foodbeleving’ creeëren, een plek waar onze klanten inspiratie opdoen en ook verse maaltijden kunnen proeven en bestellen.”

Kruideniersfamilie
Jurgen komt uit een echte kruideniersfamilie. “Mijn opa en oma hadden een supermarkt in IJsselstein en mijn ouders woonden boven die zaak. Ik ben letterlijk boven de winkel geboren.” Nadat zijn grootouders afscheid hadden genomen, zette Jurgen’s vader, samen met zijn drie broers, het bedrijf voort en bouwde het uit tot een concern met meerdere winkels in IJsselstein, Nieuwegein en Bodegraven.

Jurgen zelf hielp van jongs af aan al mee in de supermarkt. Op zijn 15e stopte hij met school om er fulltime aan de slag te gaan. “Vakken vullen, achter de kassa of meehelpen bij de bakkerij: ik heb het allemaal gedaan”. Toch besloot hij een paar jaar later elders te gaan werken. “Ik wilde ervaring opdoen buiten het familiebedrijf en ben, naast een BBL-opleiding aan de detailhandelsschool, bij een supermarkt in De Meern gaan werken.”

Na een jaar of drie ging Jurgen als afdelingschef aan de slag in de supermarkt van zijn oom in Bodegraven. Toen in 2002 de supermarktoorlog uitbrak, besloot hij andere branches te gaan ontdekken. “Ik heb leidinggevende functies gehad bij BP en Xenos en werkte zelfs als DJ, maar merkte al snel dat de supermarktbranche het beste bij mij past.”

Hard werken
Na een tijdje bij een filiaal van Nettorama te hebben gewerkt, kreeg Jurgen de kans om terug te keren bij de C1000-organisatie. “Ik kon bij Piet Nap in Woerden beginnen als teamleider. In de jaren erna heb ik me binnen de winkel opgewerkt naar supermarktmanager en nu dus eigenaar. Dat bevalt me prima. Als team doen we ons best om een mooie winkel neer. Dat is hard werken, elke dag weer. Maar het geeft tegelijkertijd ontzettend veel energie om er met elkaar iets moois van te maken.”

Jurgen’s droom was om ooit het bedrijf van zijn vader en moeder over te nemen. Dat is niet gelukt. “Mijn ouders moesten vanwege gezondheidsredenen al in 1991 hun supermarkt van de hand doen. Heel jammer, maar ik was toen echt nog te jong om alleen een zaak te runnen. Gelukkig is het me via een omweg toch gelukt om supermarkteigenaar te worden. Niets is leuker dan je klanten blij te maken.”

Jumbo-vestigingen vieren 75-jarig jubileum

Jumbo Langerak staat vanaf half april uitgebreid stil bij het 75-jarig jubileum. Het begon allemaal met de slagerij van Bets en Bertus Langerak in IJsselstein die in 1948 open ging. “Naast vlees verkochten mijn opa en oma daar ook potjes groenten en andere producten”, vertelt kleinzoon Jurgen Langerak. In 1963 werd het naastgelegen pand aangekocht waar supermarkt Kopak te beginnen. Dat werd een succes. In de jaren erna kwamen er nog twee supermarkten bij. In 1991 zetten de vier zonen van Bets en Bertus het bedrijf voort. Eerst onder de naam Centra, later onder de formule van C1000. Vandaag de dag zijn er nog drie Jumbo-supermarkten in de regio die de naam Langerak dragen: twee in Bodegraven (gerund door Quint Langerak, de neef van Jurgen, red.) en één in Woerden. En die staan alle drie uitgebreid stil bij het jubileum. Zo komt er een feest voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast zijn er de komende 75 dagen diverse klantacties. “We hebben onder meer aanbiedingen van 75 cent”, zegt Jurgen. “Daarnaast kunnen klanten zegels sparen voor een bingokaart. Wie een volle kaart inlevert, maakt kans op mooie prijzen. Elke trekking geven we 75 prijzen weg en bij de laatste trekking gaat de hoofdprijs eruit. De winnaar mag een jaar lang gratis zijn of haar boodschappen doen in mijn winkel.”