Afbeelding
Foto: stockfoto

Patiëntenstop hij huisartsenpraktijken in Woerden

Nieuws

WOERDEN • Het is in Woerden moeilijk om een huisarts te vinden. Door de grote hoeveelheden werk die ze op hun bordje krijgen, hebben huisartsenpraktijken een patiëntenstop ingesteld.  

Dat meldt huisartsenpraktijk Jenkins op LinkedIn. ‘Huisartsen kunnen geen ijzer met handen breken. Uiteindelijk moeten ze voor hun eigen gezondheid kiezen’. Naar aanleiding van het bericht heeft Woerden&Democratie schriftelijke vragen gesteld aan het college. “Dit is naar mijn idee vrij uniek”, zegt fractievoorzitter Reem Bakker. “Ik heb zelf nog nooit meegemaakt dat huisartsen in Woerden zo grootschalig een stop invoeren.” 

Flink groeien
Hij wijst op de ambitie van Woerden om de komende jaren flink te groeien. “De bouwplannen zijn enorm en dan zie je vanzelf dat zulke beroepen het niet meer aankunnen. Nu zijn het de huisartsenpraktijken, maar ook het onderwijs lijdt eronder. Het is hartstikke moeilijk om leraren te vinden terwijl het aantal inwoners van Woerden stijgt”, zegt Bakker. 

De fractievoorzitter heeft wel een idee om het probleem te bestrijden. “Als je te weinig huisartsen hebt, moet je meer huisartsen naar Woerden halen. Normaliter vallen de huisartsen onder de landelijke regeling. Daar heeft de gemeente niet zoveel over te zeggen. Wel kun je als gemeente zeggen: we gaan het aantrekkelijker maken om hier te wonen.” 

Voorrangsregeling
Dat ziet Bakker voor zich met een voorrangsregeling. “Er wordt gewerkt aan een andere regelgeving waarin dit dan mogelijk is. Ik zal het dan een goed idee vinden om de vitale beroepen voorrang te geven bij het zoeken naar een woning. Als het voor een huisarts lastig is om aan een woning te komen in Woerden, is de kans dat er meer huisartsen komen natuurlijk klein.”

Bakker voelt steun nadat hij de vragen heeft gesteld. “Verschillende collega’s van andere partijen hebben gezegd dat ze het met ons eens zijn, maar ook inwoners van Woerden steunen de vragen. Zo heeft de Facebookgroep Woerden! het in de groep gedeeld. Als je die reacties leest zie je dat mensen toch wel geschokt zijn.” 

Kan de gemeente er eigenlijk wel iets aan doen? Dat is één van de vragen die in de reacties onder de Facebookpost werd gezet. Volgens de huisartsenpraktijk van Jenkins wel. “De gemeente kan zeker wat betekenen! Graag spreek ik ze hierover.” Via de telefoon heeft de praktijk - vanwege de drukte - geen tijd om een verdere toelichting te geven.

Bram Immerzeel