• Gonny en Roel thuis met diverse beelden en schilderijen op de achtergrond.
• Gonny en Roel thuis met diverse beelden en schilderijen op de achtergrond. Foto: Winny van Rij

Verjaardagen met feestelijke expositie

woerden • "Het idee ontstond vorig jaar spontaan. Als we dan toch echt feest willen vieren, delen we graag iets met anderen", vertellen de kunstenaars. Roel schildert en Gonny maakt beelden uit steen en van klei. "We vinden het fijn om met kunst bezig te zijn en kunnen op deze manier heel veel mensen uitnodigen en ontvangen."

Gonny exposeert ongeveer dertig van haar vele en gevarieerde beelden. "Ik maak beelden uit allerlei steensoorten zoals albast in diverse kleuren en serpentijn of ik boetseer ze uit klei. Vaak vrouwenfiguren zoals een flamencodanseres of de maanvrouw. Ik hou van het heelal." Alle ontwerpen bedenkt ze zelf en dat ontstaat veelal intuïtief. "De beelden van steen maak ik eerst van klei." De werkwijze van steen en klei is heel verschillend. "Van steen hak je iets af, klei voeg je toe. Steen hakken kan alleen buiten, in de winter in een atelier in Bodegraven en in de zomer in eigen tuin."

Lavavrouw

Roel exposeert verschillende werken, ook uit zijn beginperiode. "Ik heb nog bijzondere werken die ik nooit weg heb willen doen, van het Pompeïproject uit 1994 met het schilderij De Lavavrouw." In een door hem zelf samengesteld boek ‘De ondergang van Pompeï’ is het maakproces van De Lavavrouw te volgen met schetsen, pentekeningen, afbeeldingen en afdrukken. "Zij kon ontsnappen aan de vulkaan." Roel exposeerde in Italië, won er prijzen mee en was op de Italiaanse tv-zender RAI. "Jammer dat die videoband kapot is, ik was er best trots op." Later exposeerde hij ermee in de Woerdense bibliotheek.

Kennis overdragen

Roel heeft een klein atelier thuis. "Vroeger had ik elders een groot atelier, ik gaf les, had veel groepen op zaterdag en in de avonden, ontving ook scholieren via de KUVO. Ik vind kennisoverdracht altijd leuk." Zowel Roel als Gonny doen dit ook bij Inloophuis ‘Leven met kanker’. "Ik begon elf jaar geleden als gastvrouw, deed de leesgroep, themabijeenkomsten, zit in het evenemententeam en geef nu ook workshops", vertelt Gonny. Roel kwam een jaar later en gaf vanaf het begin schilderen en nu ook tekenen. "We vinden het een geweldige organisatie, dragen graag iets bij en komen er altijd met een fijn gevoel vandaan."

Gedichten bij hun werk

Hoewel ze ook veel werken verkochten, staat hun huis nog aardig vol. "We kunnen natuurlijk niet alles meenemen naar de expositie", zegt Gonny. "Dus we kiezen schilderijen en beelden die bij elkaar passen." Ze geven de expositie nog een extra dimensie mee. "Als we dan toch exposeren, moeten we er wel iets speciaals van maken." Zo ontstond het idee om bevriende dichters uit te nodigen om gedichten te schrijven bij hun werken. Dit zijn Marijke Abbink, Petra Bakker, John Blok, Marco van der Bij, Willem Jacobs en Erik Thuis. Roel: "We stuurden ze allemaal dezelfde foto’s van onze kunstwerken en iedereen koos onafhankelijk van elkaar iets anders uit, heel bijzonder." 

Voordracht tijdens opening

Tijdens de opening met een hapje en een drankje op zaterdag 15 april om 16.30 uur dragen de dichters hun gedichten voor. Gonny: "Wij mochten de gedichten lezen. Heel speciaal dat de dichters andere dingen opmerken in onze werken dan wijzelf." De gedichten blijven er ook tijdens de hele expositie. "Hiermee geven we hen ook een podium." De expositie is van 14 t/m 29 april bij Galerie Van Slagmaat op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, waarbij beide kunstenaars ook steeds aanwezig zijn.

Levenswerk

"Het is voor ons ook een overzicht van een groot stuk van ons leven", besluit Roel. "We hebben dezelfde interesse, versterken elkaar, zijn kritisch op elkaar en zijn blij dat we dit mogen doen. Daarom willen we dit graag delen met anderen. Verbinding staat centraal in ons leven."

Winny van Rij