• Campagneposter van de tentoonstelling Bon Voyage.
• Campagneposter van de tentoonstelling Bon Voyage. Foto: aangeleverd

Bon Voyage in Stadsmuseum Woerden

woerden • In het Stadsmuseum Woerden is vanaf zaterdag 13 mei de tentoonstelling Bon Voyage te zien, met reisschetsen van de in Woerden geboren kunstschilder Cornelis Vreedenburgh (1880-1946) en kunstenaars van nu. Deze tentoonstelling is samengesteld uit werken uit eigen collectie en bruiklenen van onder andere het Rijksmuseum.

Net zoals veel kunstenaars in zijn tijd, maakt Vreedenburgh graag buitenlandse reizen. Vooral om nieuwe indrukken op te doen en om zich verder te ontwikkelen. Vanaf 1910 gaat hij bijvoorbeeld naar de Provence, St.-Tropez, Parijs, Zwitserland, Italië en Portugal en tekent daar zuidelijke landschappen en pittoreske dorpjes. In 1936 gaat hij voor tijdschrift Panorama naar Palestina om daar te schilderen en te schrijven. Tijdens een lange, hete reis tekent hij prachtige, zon doordrenkte landschappen en de kleine straatjes en inwoners van Jeruzalem. 

De reistekeningen van Vreedenburgh laten zijn tekentalent zien, maar geven ook een mooi beeld van zijn tijd. Aan de Middellandse zee ziet hij de eerste auto’s en vliegtuigjes en in Brussel de laatste hoedenmode. Maar hij tekent ook de traditionele kleding van mensen uit het Midden-Oosten. 

Smartphone

Reistekeningen zijn niet alleen iets van vroeger. Ook in deze tijd van smartphone foto’s, zijn er kunstenaars die de tijd nemen om op reis te tekenen. Bijvoorbeeld Peti Buchel, Anne Jitske Salverda en Gineke Zikken. Maar wat voegen reisschetsen nog toe als je veel sneller en makkelijker een foto kan maken? En waar dienen de tekeningen voor? Zijn het geheugensteuntjes die nog uitgewerkt worden in het atelier? Zijn het alleen leuke vakantieherinneringen? Of zijn het misschien kunstwerken op zich?

Bij deze zomerse tentoonstelling organiseert het museum weer een aantal activiteiten zoals instaprondleidingen en kinderworkshops. De gratis instaprondleidingen zijn op de eerste en derde zondag van de maand en de tweede en vierde donderdag van de maand om 14.00 uur. 

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds Woerden, Cultureel Platform Woerden, stichting Zabawas, stichting VVNK, stichting Gifted Art en Vrienden van het Stadsmuseum Woerden.

q www.stadsmuseumwoerden.nl