Columnist Junior Brandenburg.
Columnist Junior Brandenburg. Foto: Willem Jan Ritman

Column Junior Brandenburg: Stip

Nieuws

Terwijl de lente qua temperatuur nog steeds maar niet echt wil losbarsten, doemt het begin van en druk evenementen seizoen op. Er is al weer een ontluikend geleborden bos in aangroei en het verzopen Excercitieveld, nog nauwelijks bekomen van vorig jaar, kan haar borst weer blubberig maken. Want er komt weer een hoop moois aan. Koningsdag staat stevig in de steigers met opnieuw niet louter Kerkplein gebruis, maar verspreid door de stad leuke activiteiten. Van rommelmarktkleedjes in de Nieuwstraat, via rocken in het Westdampark, naar knallen op het Kerkplein, markten in de winkelstraten en genieten op het Westdamplein! In Woerden moet je dit jaar weer gewoon zijn.

En dat was wel eens anders. In een niet zo heel ver verleden stroomde Woerden op, toen nog, Koninginnedag leeg. Richting Utrecht, Amsterdam, Oudewater, Zegveld en vooral Kamerik. Maar Woerdenminnende en organiserend Woerden kroop bij elkaar, sloeg de handen ineen en zette een stip op de horizon. Groots durven denken en vooral doen. De hele stad betrekken, allure regelen en daadwerkelijk voor ieder wat wils. In de beginjaren van deze revolutie ging dat nog gepaard met heel grote Hollandse artiesten op het Kerkpleinpodium. Maar zie daar, de investeringen hebben de vruchten afgeworpen en Woerden heeft Koningsdag herontdekt. Er is geen peperdure artiest meer nodig want we zijn collectief geïnspireerd om er met zijn alleen een kneiter gezellig feestje van te maken in de stad. En sinds vorig jaar zelfs de Scamps met hun traditionele van dik hout zaagt men planken feestje vanuit Kamerik is komen overwaaien, kunnen we wel stellen dat de missie van toen geslaagd is.

En daarmee is de Woerdense Koningsdag een mooi synoniem voor wat er bereikt kan worden. Een les die wat mij betreft breder getrokken mag worden in de samenleving. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik leef graag voor en op van een uitdaging. Een vergezicht. Groots dromen. Ik pleit dan ook graag voor de terugkeer van meer idealisme. Groter durven denken en doen dan je vandaag bent. Misschien dat dit wel het meest verbindende van allemaal zou kunnen zijn. Het met zijn allen streven naar beter, mooier en groter. Zorgen dat toekomstige generaties het beter zullen hebben dan wij. Vandaag durven, op weg gaan naar een fantastische stip op de horizon. En wie weet, wellicht dat we er onderweg, net als bij Koningsdag, een mooi feestje met zijn allen aan overhouden.