• De zorg gaat voorlopig door in het huidige pand.
• De zorg gaat voorlopig door in het huidige pand. Foto: aangeleverd

Uitbreiding hospice noodzakelijk

woerden • Het ruimtegebrek is nijpend en dat zorgt vaak voor heftige dilemma’s. "Onze vier gastenkamers zaten het afgelopen jaar bijna altijd vol", zegt Mirjam Bijlenga, directeur van De Mantelmeeuw, "en dan hebben we een moeilijke boodschap te vertellen als er steeds méér aanvragen zijn. Ongeveer de helft van de aanvragen voor een bed in het hospice kon vorig jaar niet worden gehonoreerd. Ik heb soms wanhopige mensen aan de telefoon. Het is schrijnend dat we mensen die maar minimaal thuiszorg krijgen, niet eens kunnen opnemen."

Tekorten

Intussen blijft de vraag naar hospicezorg groeien. "Dat merken we niet alleen in Woerden, maar ook landelijk. Verpleeg- en verzorgingshuizen hebben nauwelijks plek, dus moeten mensen langer thuis wonen, en ook vaker tot het eind van hun leven. Ook de beroepsmatige zorg (wijkverpleging bijvoorbeeld) heeft met tekorten te kampen en verschraalt. Er komt dus veel meer neer op de mantelzorger, als die er is. Daar ontstaat vaak overbelasting, zeker in een terminale situatie met 24/7 behoefte aan ondersteuning en zorg. De stap naar een hospice wordt dan eerder en vaker gemaakt."

Uitbreiding is dus hard nodig. De Mantelmeeuw moet van vier naar minimaal zes gastenkamers. Ook de verwachtingen van hospicebewoners veranderen. De huiselijke sfeer van het dubbele woonhuis aan de Meeuwenlaan wordt enorm gewaardeerd, maar het kan allemaal een stuk comfortabeler. Met niet alleen méér bewonerskamers met een eigen toilet op elke kamer en modernere badkamers, maar ook méér en grotere huiskamers voor bewoners en hun familieleden of bezoekers. "En met een goede lift - want die ontbreekt nu, en dat is voor onze bewoners vaak heel onhandig." 

Het relatief oude pand aan de Meeuwenlaan is volgens Bijlenga niet echt toekomstbestendig. "De energiekosten zijn hoog, want we willen dat de bewoners het 's winters lekker warm hebben. En 's zomers is het pand nauwelijks goed koel te houden. Het huis is met z'n houten vloeren ook erg gehorig, wat niet fijn is voor de privacy." Een nieuw hospice is er niet zomaar. Het vinden van een nieuw pand of bouwperceel, het bouwen of verbouwen van een pand: het kost tijd. "Dat geldt tegelijkertijd voor onze organisatie: we moeten (ook in vrijwilligersaantallen) ontwikkelen en groeien om de vraag aan te kunnen", aldus Bijlenga. De Mantelmeeuw bekijkt met de gemeente wat de mogelijkheden zijn. "De mogelijkheden liggen hier in Woerden niet echt voor het oprapen, dus onze hoop is echt gevestigd op de gemeente. Het is een kwestie van wachten op een geschikt pand of geschikte plek."
Hoe lang lukt het allemaal nog op deze plek aan de Meeuwenlaan? "Diep in mijn hart vind ik twee of drie jaar al te lang. We ervaren het gevoel van urgentie echt dagelijks, zeker als we aan mensen die keihard terminale zorg nodig hebben ‘nee' moeten verkopen. Eigenlijk zitten we nu al aan onze grens. In de komende maanden moet er echt groen licht komen voor een andere locatie. Daar begint alles mee!"

Adriënne Lansbergen