• De gemeente heeft het voorlopig bomenplan voor Molenvliet en Kamerik gepresenteerd.
• De gemeente heeft het voorlopig bomenplan voor Molenvliet en Kamerik gepresenteerd. Foto: Paul van den Dungen

Ontwerp bomenplan gepresenteerd

woerden • Inwoners van Molenvliet en Kamerik zijn begin april bijgepraat over het voorlopig ontwerp bomenplan. Met de door hen ingebrachte suggesties heeft TreeMark Woerden alle voorgestelde opties bekeken en beoordeeld op de haalbaarheid.

In de raadszaal van het gemeentehuis in Woerden werden twee informatierondes gehouden en later nog één in de Schulenburch in Kamerik. Daar konden vragen worden gesteld over het voorlopig ontwerp, waar zowel in Woerden als Kamerik ruim gehoor aan werd gegeven.

Verkoeling

Josien Hissink van TreeMark Woerden gaf een duidelijke uiteenzetting over de voorgenomen plannen. "Bomen zorgen voor CO2-opslag, verkoeling, zijn goed voor de gezondheid van mens en dier en kunnen stressverminderend werken. Natuurlijk waren er ook klachten over vallende bladeren, vogelpoep, schaduw op zonnepanelen en vallende takken, tot het laten verwijderen van 'overlastgevende' bomen. Maar wij gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Gezonde bomen verwijderen gaan we echt niet doen."

Inmiddels heeft TreeMark 1.200 locaties beoordeeld. Die zijn niet allemaal geschikt. Hissink: "Er is een lijst van 577 'kans-locaties' overgebleven waar wij nu naar gaan kijken. Dit om te bepalen welke soorten we daar zouden kunnen aanplanten. Ook worden er in Molenvliet een aantal straten opgeschoond, zoals De Geer, De Zoom, De Kuinder en De Vlist." 

Knotwilgen

Er kwamen ook voorstellen om op verschillende plekken knotwilgen te plaatsen. Hissink: "Die zijn inderdaad makkelijk en goedkoop te planten, maar erg intensief en dus kostbaar in onderhoud." Ook suggesties over nieuwe aanplant in het Molenvlietpark zijn door TreeMark bekeken. Het park heeft echter een slechte geschiedenis (vuilstort) en daardoor zijn er geen duurzame groeiplaatsen. 

Van de 577 locaties zijn er 498 geschikt om nieuwe bomen te planten. Verder moeten er in totaal 79 slechte bomen worden vervangen. TreeMark gaat nu kijken wat binnen het budget past. "Je moet rekenen op gemiddeld zo'n 1.000 tot 2.000 euro per boom", legt Hissink uit. "De komende zomermaanden gaan wij gebruiken om alles verder uit te zoeken, want in september of oktober staat de kap van bomen die weg moeten gepland."

Paul van den Dungen