• St. Antonius Ziekenhuis in Woerden.
• St. Antonius Ziekenhuis in Woerden. Foto: Egberts Media

Ziekenhuis maakt plaats voor gezondheidscentrum

woerden • Dat hebben het bestuur van het ziekenhuis en de gemeente Woerden donderdagochtend bekendgemaakt. Het ziekenhuis is verouderd, niet efficiënt ingedeeld en verre van duurzaam. Een verbouwing zou volgens Hein Uitterhaegen, programmamanager vastgoed bij het St. Antonius Ziekenhuis, ‘buitengewoon ingewikkeld en kostbaar’ zijn. "Daarom kiezen we voor nieuwbouw. De zorg die we als ziekenhuis in Woerden geven, willen we straks bieden vanuit een nieuw en modern medisch gezondheidscentrum." 

Kleiner

Het beoogde centrum is kleiner dan het huidige ziekenhuis. Door alle veranderingen in de zorg is er minder ruimte nodig, zegt Luc Demoulin, voorzitter van de raad van bestuur. “Mensen hoeven minder vaak naar het ziekenhuis, omdat steeds meer patiënten zorg dichterbij of thuis kunnen krijgen, ondersteund door thuismonitoring. We werken ook steeds meer samen met andere zorgaanbieders omdat ziekenhuiszorg niet altijd de best passende zorg is. Bovendien willen we de impact op het milieu terugbrengen.”

Voor het zorgaanbod werkt het St. Antonius Ziekenhuis samen met andere zorgaanbieders, zoals huisartsen (Hagro Woerden), verpleeg-, verzorging- en thuiszorgorganisaties (VVT’s) Fundis en Careyn, RegiozorgNu en Altrecht (GGZ), evenals met de gemeente voor het sociale domein.

In het medisch gezondheidscentrum kunnen patiënten straks terecht voor policonsulten, diagnostiek en diensten zoals een apotheek en opticien. Daarnaast komt er een ‘beddenhuis nieuwe stijl’, een plek waar geriatrische patiënten en mensen die moeten revalideren kunnen verblijven. Voor een operatie of behandeling met een opname kunnen patiënten naar het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht (vanaf 2035 alleen in Utrecht).
De spoedeisende hulp (SEH) keert niet terug in Woerden. "Dat is gewoon niet haalbaar", verduidelijkt Uitterhaegen. Wel is het de bedoeling dat er in het medisch gezondheidscentrum een huisartsenpraktijk komt die tot 19.00 uur open is, om te voorkomen dat mensen in de file staan als ze naar de SEH in Utrecht Leidsche Rijn of Nieuwegein moeten. En de gemeente wil inzetten op versterking van de mobiele medische teams. Deze teams zijn inzetbaar om snel medische bijstand te verlenen.

Kansen

Wethouder Arjan Noorthoek (ruimtelijke ontwikkeling) is blij met de plannen van het ziekenhuis. “Dit deel van Nieuw-Middelland kan een prettige plek worden waar zorg, welzijn en wonen samenkomen. Dat het Antonius nu wil investeren om de zorg voor lange tijd te garanderen is goed nieuws. Het laat zien dat ze echt willen blijven in Woerden. Daarom werken wij als gemeente graag mee aan de plannen.”

Het terrein biedt ook ruimte aan woningbouw, onder meer voor ouderen die zorg nodig hebben. Daarnaast kunnen er woningen komen voor gezinnen, starters en jongeren. Hoeveel woningen er komen is nog niet bekend, dat moet nog uitgezocht worden. 

Het komend jaar werken de gemeente en het St. Antonius Ziekenhuis alle uitgangspunten voor het ziekenhuisterrein verder uit. Het gaat dan om het programma voor zorg, welzijn en wonen, maar ook om de ruimtelijke ontwikkeling van het terrein. Het is aan de gemeenteraad om deze uitgangspunten vast te stellen. Daarna volgt een ontwerp. Demoulin: “Het plan is om het nieuwe medisch gezondheidscentrum naast het oude te bouwen, zodat patiënten in het huidige gebouw terecht kunnen tot het nieuwe klaar is. Zo hebben patiënten en medewerkers zo min mogelijk hinder van de werkzaamheden en kan het geven van zorg gewoon doorgaan.” 

Het St. Antonius Ziekenhuis streeft ernaar om het nieuwe centrum eind 2027 in gebruik te nemen. In juni worden er inloopsessies georganiseerd over de plannen. Hier kunnen inwoners en geïnteresseerden meer informatie krijgen en hun vragen stellen.

Floris Bakker