Zorgen om bibliotheek in Zegveld

zegveld • Er zijn zorgen over het voortbestaan van de bibliotheekvestiging in Zegveld. Dit als gevolg van spanningen die zijn ontstaan tussen de betaalde medewerkers van de overkoepelende organisatie Bibliotheek Het Groene Hart en een aantal vrijwilligers.

Die laatsten zouden van plan zijn hun werkzaamheden te beëindigen, zo bleek onlangs tijdens een door D66 belegde bijeenkomst in de Milandhof. De directie van Bibliotheek Het Groene Hart, waar de bibliotheekvestiging in Zegveld onder valt, zou volgens de vrijwilligers te strikt vasthouden aan de centraal vastgestelde werkwijzen en procedures, zonder rekening te willen houden met de omvang en opbouw van de populatie in Zegveld. 

Afwijken

Ouders hebben eveneens hun ongenoegen kenbaar gemaakt over het beleid van de bibliotheek. Als voorbeeld is genoemd dat kinderen die buiten de vooraf aangekondigde leeftijdscategorie vallen van een voorleesuurtje op woensdagmiddag, nadrukkelijk niet aanwezig mogen zijn omdat ze te oud zouden zijn. Een ander voorbeeld is dat knutselactiviteiten in de vestiging rondom een thema uit een kinderboek niet gewenst zijn.

Voor D66 is de situatie aanleiding geweest om vragen te stellen aan het college. "We zijn geschrokken van de ontstane situatie zoals die wordt ervaren door een aantal vrijwilligers", verklaart raadslid Saskia van Altena. "Als een zesjarige niet welkom is op een voorleesuurtje en hun broertje of zusje van vier wel, dan wordt er een heel verkeerd signaal afgegeven. Als dat gebeurt, dan snap ik dat families zich niet welkom meer voelen. Dat is vervelend voor de bezoekers én zeker ook voor de vrijwilligers."

Ook bij het Dorpsplatform van Zegveld bestaan er zorgen over de toekomst van de vestiging. Zonder de inzet van vrijwilligers kunnen de huidige openingstijden nagenoeg niet gehandhaafd worden.