• Het oude stoomvat werd donderdag afgeleverd.
• Het oude stoomvat werd donderdag afgeleverd. Foto: aangeleverd

Oud stoomvat afgeleverd bij gemaal Kamerik

KAMERIK • Stoomgemaal Kamerik-Teylingens zal vanaf eind 2024 weer echt op stoom gaan draaien. Om dit voor elkaar te krijgen, leverde sloopbedrijf Lek van sloopcombinatie Het Groene Hart donderdag een oud stoomvat af bij het gemaal.
In de komende anderhalf jaar zullen vrijwilligers van het gemaal samen met deskundige vakmensen werken aan het complexe project om de ketel te installeren. Die krijgt een historisch front, zodat de ketel lijkt op hoe die er vroeger uitzag.
Het was overigens nog een hele klus om de ketel heel te houden tijdens de sloop. Dit omdat er een enorme installatie boven stond. Deze installatie is afgebroken waarna het vat uit de put kon worden getakeld.

Oorspronkelijke staat

Het plaatsen van de stoomketel is een volgende stap in het proces om het rijksmonument weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen, zodat alle bezoekers kunnen ervaren hoe onze voorouders droge voeten hielden. Stoomgemaal Kamerik-Teylingens is een van de negen nog bestaande stoomgemalen in Nederland en het laatste dat onder stoom gebracht zal worden.

Het project is mogelijk gemaakt door onder meer het Fonds Erfgoedparels van de provincie Utrecht, het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, VSB-fonds Woerden en diverse bedrijven zoals de firma Lek die materialen hebben aangeleverd.