• Mikki Loeffen met de American Stafford Joep.
• Mikki Loeffen met de American Stafford Joep. Foto: Floris Bakker

Asielhond Joep wekelijks naar de gevangenis

‘Hij had direct klik met zijn begeleider'

Voor het eerst doet een hond van Stichting Dierenhulpverlening Woerden mee aan het programma van Dutch Cell Dogs. 

Joep, een American Stafford van net een jaar, is twee keer per week te vinden in de Penitentiaire Inrichting Vught waar hij door een gedetineerde anderhalve uur lang wordt getraind. “Het doel is dat Joep zo getraind wordt dat hij uiteindelijk herplaatst kan worden”, vertelt Mikki Loeffen van de hondenwerkgroep van Stichting Dierenhulpverlening Woerden. 

Zij kent Joep goed. Eind vorig jaar belandde hij in het asiel in Harmelen nadat hij op straat was achtergelaten. “Het is een schat van een dier dat niet de juiste opvoeding heeft gehad. Als Joep overprikkeld raakt, hapt hij naar mouwen. Dat doet hij niet uit agressie; het is ‘speels’ bijtgedrag dat hij moet afleren.”

Wachtlijst

Het was bestuurslid Carmèn Gopalrai die Joep aanmeldde bij Dutch Cell Dogs, een stichting die gedetineerden begeleidt bij het trainen van moeilijk plaatsbare asielhonden. Er was net een nieuw programma gestart met zes honden uit een ander asiel.

Maar toen één van de deelnemende honden uitviel, kwam er een plekje vrij en mocht Joep alsnog meedoen. Tot blijdschap van Mikki. “Joep mocht vanaf de derde les meedoen en had direct een klik met zijn begeleider. Het was liefde op het eerste gezicht.” 

'Er is sprake van herkenning, omdat de asielhond, net als hijzelf, een rugzakje heeft'

Tijdens de training wordt gewerkt met een ‘clicker’, een plastic doosje die bij het indrukken een klikkend geluid maakt. Mikki: “Met het geluid vertelt de gedetineerde de hond precies welk gedrag hem een beloning oplevert.” Inmiddels heeft Joep al aardig wat trainingen achter de rug. Met geweldig resultaat. “We zien aan zijn gedrag dat hij echt vooruitgang boekt.”

Bij het asiel is iedereen begaan met Joep. Zo staan er op de dagen dat hij traint om 07.00 uur ’s morgens vrijwilligers klaar om ‘m met de dierenambulance naar de bajes te brengen. “We vinden het fijn dat Joep het zo goed doet en hopen natuurlijk dat -ie snel een nieuw baasje vindt, want dat verdient Joep. Joep is een superlieve, jonge hond die een warm huis verdient.” 

Socialer

De trainingsmethode blijkt niet alleen goed voor de honden, maar heeft ook een positief effect op de gedetineerden. Door hun omgang met honden leren ze meer over zichzelf, ervaren ze wat verantwoordelijkheid is om goed voor de hond te zorgen. Volgens Mikki houden de honden hun trainers een spiegel voor. “Er is sprake van herkenning, omdat de asielhond, net als hijzelf, een rugzakje heeft. Dat vergroot de toewijding en creëert een hechte band.”

De belangstelling onder gedetineerden om mee te doen aan het programma is groot. Mikki snapt dat wel. “Normaal zijn alle dagen voor hen hetzelfde. Voor hen is dit een bijzonder uitje en zeker een beloning.” Er is een strenge selectieprocedure. Van de 1.200 gedetineerden, worden er door de gevangenisdirectie maar zes gedetineerden uitgekozen die mee mogen doen aan dit programma. Maar de regel is wel: Wie verzaakt, ligt eruit dus de motivatie om mee te doen moet heel hoog zijn. “Als de gedetineerde uitvalt dan valt de hond ook buiten het programma.” 

Het programma omvat vijftien lessen. Elke week krijgen de gedetineerden iets meer verantwoordelijkheid voor de training van de hond. Ze moeten ook een dagboekje bijhouden, dat later meegaat naar de nieuwe eigenaar. “Dit helpt om het gedrag van de hond te volgen en is leuke informatie voor de toekomstig nieuwe eigenaar”, legt Mikki uit.

Vermagerd

Inmiddels kijkt Stichting Dierenhulpverlening Woerden naar een tweede hond voor een bijzonder programma. Roxy is een Hollandse herder. Ze verblijft al een paar maanden in het asiel in Harmelen. Herders zijn echte werkhonden die veel beweging nodig hebben. Mikki dacht meteen aan Dutch K9 Centre. "Dit bedrijf traint honden voor onder andere politie en douane. Ze worden ingezet om drugs op te sporen of in een rampgebied naar slachtoffers te zoeken.”

Vorige week zaterdag heeft Dutch K9 Centre gekeken of ze geschikt zou zijn voor het werk. “Ze is geschikt, maar bleek nog iets te onstuimig”, aldus Mikki. “We gaan haar nu trainen om haar klaar te stomen voor Dutch K9 Centre. Dit doen we door haar een aantal specifieke commando’s te leren. Als ze dat onder controle heeft mag ze een test afleggen om naar Dutch K9 Centre te gaan.” 

Mensen die geïnteresseerd zijn in Joep of Roxy kunnen alle contactinformatie vinden op de website van het asiel: www.dierenhulpverleningwoerden.nl.