• Deze Lamborghini ontkwam niet aan de controle.
• Deze Lamborghini ontkwam niet aan de controle. Foto: Egberts Media

Controle op parkeerterrein tankstation

HARMELEN • De politie hield donderdag op de parkeerplaats van tankstation Bijleveld langs de A12 bij Harmelen een integrale controle. 

Bij de oprit van Woerden staat deze middag een ANPR-camera opgesteld die de kentekens van alle voorbijrijdende voertuigen scant. "De gelezen kentekens worden vergeleken met een lijst gezochte kentekens", legt politieagent Dennis Schuring uit. "Het gaat om kentekenplaten van bestuurders die boetes hebben openstaan of die gezocht worden door justitie, bijvoorbeeld voor een lopend politieonderzoek." 

Klein leger

Na een 'hit' pikken motoragenten de voertuigen in het verkeer op en leiden die naar het parkeerterrein van het tankstation. Daar staat een klein leger van politieagenten (45 in totaal) om de controles uit te voeren. Ook medewerkers van andere diensten, zoals de douane, RDW en belastingdienst, kijken mee. Schuring: "Alle organisaties controleren op zaken waar zij bevoegdheden voor hebben en vullen elkaar zo aan."    

Veel bestuurders mogen na het betalen van een openstaande boete of belastingschuld weer verder. Maar er worden ook voertuigen in beslag genomen en aanhoudingen verricht, onder meer voor rijden onder invloed. Tevens haalt de politie auto's met mankementen van de weg en zogenaamde 'spookauto's'. Het gaat om auto's met buitenlandse kentekens die niet op naam zijn gesteld. "Daarmee begaan de inzittenden overtredingen zonder zij daar ooit een boete voor krijgen."    

Dakkapel

Op de weg constateren agenten ook 'gewone' overtredingen. Zo wordt er een bedrijfsbus met een aanhanger - met daarop een grote dakkapel - naar de parkeerplaats geleid. "Die is niet goed vastgezet", ziet Schuring al van ver. "Je moet er niet aan denken als zo'n gevaarte losschiet en op de weg terecht komt." 

Ook de bestuurder van een Lamborghini Huracan van ruim 300.000 euro ontkomt niet aan de controle. Aanleiding is een wel heel kleine kentekenplaat. 

Het is nog niet bekend wat de controle heeft opgeleverd. De resultaten worden op een later moment bekend gemaakt.