• Rob van Hoogdalem in stijl, zoals hij door het land zal gaan met Robs Kaastour.
• Rob van Hoogdalem in stijl, zoals hij door het land zal gaan met Robs Kaastour. Foto: Peter-Paul Oostveen

Robs Kaastour gaat feestelijk van start

Nieuws

WOERDEN • De start van zijn tour wordt feestelijk zaterdag 6 mei om 11.00 uur op het Kerkplein met Excelsior en het Promskoor. “Ik weet dat heel veel mensen me komen uitzwaaien”, vertelt de Zegvelder. Ook tijdens zijn tocht wordt hij geregeld feestelijk onthaald. “Ik heb al zoveel leuke en bijzondere afspraken in het land gemaakt dat de tour bij voorbaat succesvol lijkt.” 

Rob zet zich al jaren in voor het Samen sterk huis, tot vorige week Inloophuis ‘Leven met kanker’. Twee jaar geleden haalde hij met zijn fietstocht naar de Noordkaap ruim 17.000 euro op. Nu dus met Robs Kaastour van 6 mei tot 30 september 2023. Op zijn tocht door het land promoot hij Centra voor leven met en na kanker en probeert hij zoveel mogelijk kazen van 12 of 6 kilo te verkopen. Daarmee haalt hij geld op voor deze centra, met de grootste opbrengsten voor het Samen sterk huis. “Zij helpen me bij deze omvangrijke organisatie.”

Verkoop in kerk en horeca

Een ding is zeker, hij heeft er enorm veel zin in. “Op zondag 7 mei regelt het Centrum voor leven met en na kanker ’t Anker in Mijdrecht dat de kerk van De Hoef aandacht besteedt aan de tour en na afloop mag ik kazen verkopen. Die dag ben ik ook in Uithoorn waar kaashapjes gemaakt worden bij een horecazaak waar de vrijwilligers van ’t Anker ook weer helpen.” De tweede nacht overnacht hij bij een biologische boer. “Zijn vrouw stond op de boerinnenkalender. Ik mag mijn kar in een weiland tussen de lammetjes zetten. Die kar is een soort pipowagen, op maat gemaakt en ingericht met bed en al.”

Speciaal vervoer

Via Noord-Holland gaat hij naar Friesland. “De Afsluitdijk over.” Omdat hij daar met zijn tractor niet overheen mag, vroeg hij een plaatselijk grondwerkbedrijf uit Wieringenmeer hem te helpen. “Die zet mij met een dieplader naar de overkant.” Bij zijn vertrek aldaar komt een theoloog een woordje spreken. “Zij kreeg op 31-jarige leeftijd borstkanker en doet dit graag.” Waar hij ook iets voor geregeld heeft is de Westerscheldetunnel. “Ze zetten voor mij speciaal een rood kruis aan op de heen- en terugtocht.”

Ergens douchen

In Emmen zingt een koor bij een centrum. “Nadat we die afspraak maakten, kreeg de dirigente te horen dat ze kanker heeft, het wordt een soort aubade aan haar.” Van een ander centrum kreeg Rob het verzoek of er twee zieke kinderen voor een ritje in de kar mee mogen. “Voor hen liet ik een speciaal opstapje monteren.” Hij slaapt in zijn wagen maar is af en toe ook ergens welkom. “Wel fijn om een keer te kunnen douchen. Dus heb je familie of vrienden ergens in het land, kijk dan op robskaastour.nl waar het rijdschema op staat. Dan zie je wanneer ik welke plaats bezoek.”

Kazen verkopen

In Laren mag hij op de parkeerplaats bij de bakker staan die voor koffie en publiciteit zorgt. “Dat is precies op een kruispunt van allerlei fietsroutes.” Veel promotie dus onderweg en de kaasverkoop zal vast ook lukken. “Ik had er eind april al vele verkocht aan Woerdense horecabedrijven en een aantal politieke partijen, maar er komen ook al bestellingen vanuit de rest van het land.” Rob komt op 29 juli even terug naar Woerden op een dieplader. “Dan worden er kazen voor de Wadden bij het Kaasmuseum op een Tjalk geladen.” 

Feestje met 120-jarige Excelsior

Maar eerst zijn vertrek. Dat wordt een feestje op zaterdag 6 mei tussen 11.00 en 12.00 uur op het Kerkplein. “Excelsior, dat zijn 120-jarig bestaan viert, speelt een aantal nummers en het Promskoor, aangevuld met vele andere koorleden, zingt vier nummer mee. Zoals het speciaal geschreven ‘Gouden Kazenlied’. De burgemeester komt uitzwaaien en spreekt een woordje, en het bestuur van het Samen sterk huis, koopt zelf ook een kaas. Kortom, mis het niet en kom Rob uitzwaaien. Zijn doel is nobel: “Ik hoop dat ik met deze tocht enorm veel mensen bewust maak van het belang van een Centrum voor leven met en na kanker, waar dan ook in Nederland.”

Winny van Rij