• Bram Pak en Sophie Hazelaar alias Soof die de eerste Mijtermunt al te pakken heeft.
• Bram Pak en Sophie Hazelaar alias Soof die de eerste Mijtermunt al te pakken heeft. Foto: Winny van Rij

Strijd om Mijtermunten in Pietenfilm

Nieuws

WOERDEN • Sophie Hazelaar is degene die het initiatief nam voor deze film. "Toen ik 9 jaar was moesten we op school een bucketlijst samenstellen en ik schreef: een eigen film maken. Op dit moment studeer ik af aan de acteursopleiding in Rotterdam en ondertussen begon het toch echt te kriebelen met die eigen film."

Ze legde haar idee voor aan haar vriend Bram Pak die productie doet en waarmee ze samen musicallessen volgt bij Het Klooster. Die reageerde in eerste instantie afwijzend. "Echt niet, zei ik, daar komt zóveel bij kijken, dat gaat ons niet lukken." 

"Ik heb het script twaalf keer veranderd, voordat hij erin stapte", vervolgt Sophie lachend. En nu is het zover met ‘Soof’s Pieten en de strijd om de Mijtermunten’.

Langs de huizen

Soof’s Pieten bestaat al sinds 2020. "Ik startte toen met een clubje vriendinnen om als roetveegpieten rond Sinterklaas langs huizen en bedrijven te gaan. Het eerste jaar begonnen we klein en bezochten we vooral zieke kindjes die niet naar de intocht konden. Daarna werden we steeds meer gevraagd."

In de film volgen we Soof die zich aanmeldt voor de Pietenschool. "Ze is nogal onhandig. Meestal heeft ze pech en mislukken de dingen die ze doet", vertelt Bram. "Ik lijk in het echt een klein beetje op haar", vult Sophie aan. Bram: "Het is leuk om een karakter dat je kent behoorlijk uit te vergoten tot een typetje." 

Naast Sophie spelen Brams broer Max en Joy Jansen de hoofdpersonen in de film. "We volgen deze drie naar de Pietenschool." De vraag is of Soof gaat winnen door de meeste Mijtermunten te bemachtigen. "Ze moet zichzelf bewijzen en dat verloopt niet bepaald soepel." Ook zien we Arjan van der Plas. Sophie: "Ik had rijles van hem en omdat hij altijd hulpsinterklaas is, was de samenwerking snel beklonken." 

Eigen muziek en pakken

De film gaat over doorzetten, samenwerken en vriendschap. "Het is oké om fouten te maken want daar kun je van leren." Het is ook een muzikale film. "Valentijn Banga, een vriend van een andere theatergroep, maakt prachtige muziek. We vroegen hem bij ons team en hij componeerde drie mooie nummers, uniek dus voor deze film." Sophie zingt zelf één van de nummers en is op nog meer vlakken creatief. "Ik naaide zelf gepersonaliseerde Pietenpakken voor ons drieën."

In februari is het team gestart met alle voorbereidingen: mensen erbij vragen, sponsors zoeken, locaties regelen voor de opnames die in de zomer gaan plaatsvinden. "Onder andere bij het kasteel, in Het Klooster, de Pretfabriek. Allemaal Woerdense locaties." Voor de opnames op 11 juni op de binnenplaats van het kasteel filmen ze het slotfeest en zoeken daarvoor nog roetveegpieten, vlaggen, Pietenpakken voor de andere spelers en pepernoten. Sophie: "En ik zou heel graag een ballonnenboog voor het slotfeest willen."

Beetje hulp nodig

Ook zouden ze geholpen zijn met wat sponsoring. "We zijn een crowfundactie gestart op ‘gofundme’ waar we binnen een week al 1.500 euro binnenhaalden, maar een film maken kost nog wel iets meer", aldus Bram. Sophie: "We doen alles heel low budget, doen alles met vrienden die willen helpen en maken geen winst. Het is echt een hobby, een passieproject."

Filmvertoning

En dan de vertoning. Dat gaat vanaf de intocht van Sinterklaas op 18 november diverse keren plaatsvinden. Waar de film gaat draaien wordt binnenkort bekend gemaakt via de social media kanalen van Soof’s Pieten. Iets bijdragen of meedoen? Mailen kan naar: soofspieten@gmail.com.

Winny van Rij