Bestuursleden Janneke Hilgeman en Hans Bakker voor Het Wapen van Linschoten.
Bestuursleden Janneke Hilgeman en Hans Bakker voor Het Wapen van Linschoten. Foto: Elvira Schenk

Vereniging Oud Linschoten bestaat 10 jaar

Linschoten • Op 17 mei 2023 bestaat de Vereniging Oud-Linschoten 10 jaar. Van vergaderen in de huiskamer naar de eerste locatie in de oude Timotheüsschool en inmiddels alweer acht jaar in een lokaal op de eerste verdieping in de Brede Vaart. Zichtlocatie De Ballensnoeperij werd een kleine twee jaar geleden aan de historische vereniging toegevoegd. 

Oprichting van de VOL

Tien jaar geleden is de Vereniging Oud-Linschoten (VOL) ontstaan vanuit een passie voor het schrijven van verhalen over het leven in Linschoten. Janneke Severs-Hilgeman, bestuurslid vanaf het eerste begin, is geboren en getogen in dit dorp. Door de werkzaamheden als correspondente van De Zenderstreek groeide ook de interesse over de plaatselijke historie.  Janneke: “Buiten dorpsverhalen had vooral WO2 mijn interesse. Ik realiseerde me dat als de verhalen niet snel aan het ‘papier’ werden toevertrouwd er niet veel bekend zou zijn voor toekomstige generaties”. Janneke heeft al heel wat kilometers afgelegd om ontbrekende puzzelstukjes van oud-Linschoters te vinden.    

Voorafgaande de oprichting werd in de zaal van Het Wapen van Linschoten een oprichtingsvergadering belegd. Voorwaarde was dat de (oud-)dorpsinwoners het initiatief zouden steunen. "Gezien het enthousiasme in de zaal bleek daar duidelijk geen twijfel over mogelijk." Behalve beeld- en filmmateriaal, documenten en boeken worden ook oude, in Linschoten, gebruikte voorwerpen aangeboden. 

Wat Janneke betreft is de klepper een topstuk. “De klepper werd gebruikt door de nachtwaker, de klepperman. Hij hield ’s nachts de wacht in het dorp en waarschuwde met de klepper of er brand was.” Met ‘de klap’ maakte hij een luid geluid bij brand en op vaste tijden sloeg hij met de klepper om het uur om te roepen. De klepper is op dit moment te bewonderen in de etalage van De Ballensnoeperij.

Trots

Op zoek naar ontbrekende puzzelstukjes

Hans Bakker is sinds 2 jaar de voorzitter van de VOL. Hij is 52 jaar geleden in Linschoten komen wonen. “Ik voel mij een echte Linschoter ook al ben ik hier niet geboren, maar ik doe mijn best.” Trots is Hans op de opening van ‘De Ballensnoeperij’ in juni 2021.  Hans heeft enorme bewondering voor de vrijwilligers van TIP-Linschoten.   

Dromen en Wensen

Hans en Janneke hebben wat betreft de VOL nog wel een aantal wensen. Hans: “Het lokaal in de Brede Vaart is geen zichtlocatie, dat is jammer. We spreken nog regelmatig mensen die niet weten dat we daar zitten. Het lokaal begint inmiddels ook te klein te worden. We groeien uit ons jasje. Een wens van de VOL is definitieve en zichtbare huisvesting op de begane grond. Wellicht is er bij de herontwikkeling van het burgemeester De Geusplein een mooie plek voor ons.” Jannekes wens is een ‘Linschoterschaats’ met de initialen van siersmid Arie Barenveld. “Bij verzamelaars is dit een zeldzaam topstuk, maar iedereen zal begrijpen dat deze unieke krulschaats in Linschoten niet mag ontbreken”.  

Activiteiten

Elke tweede zaterdagochtend van de maand organiseert de VOL een themaochtend. Het archief verzorgd exposities, er worden dorpswandelingen en vaartochten met een authentieke Kleivlet georganiseerd. Open Monumentendag, als de Dorpstraat 100 jaar terug keert in de tijd, is een niet weg te denken hoogtepunt. Hans hoopt dat de VOL een bijzondere activiteit kan toevoegen aan de activiteitenlijst. Zijn wens is een torenbeklimming van de St.-Jan. 

Een vereniging als de VOL kan altijd nieuwe mensen gebruiken. Janneke: "We zoeken nog bestuursleden en wat mij betreft jonge mensen. Heel specifiek zoeken we iemand voor de PR."