Een groep uit Oekraïne maakt, samen met wethouder Jacques Rozendaal een boottochtje over de Woerdense Singel met de Sweet Caroline.
Een groep uit Oekraïne maakt, samen met wethouder Jacques Rozendaal een boottochtje over de Woerdense Singel met de Sweet Caroline. Foto: Paul van den Dungen

Woerdense nieuwkomers dobberen op golven van geluk

Nieuws

WOERDEN • Samen in Woerden, een groeiend samenwerkingsverband waaraan onder andere Kwadraad, het BeweegTeam Woerden, WijzijnWoerden, House of Hope en Gro-Up deelnemen, organiseert acties om nieuwe inwoners snel en plezierig te laten integreren. De recente rondvaart op de Sweet Caroline is er een mooi voorbeeld van.

Wethouder Jacques Rozendaal was zaterdag te gast op de Sweet Caroline, het partyschip in de haven van Woerden. Maar liefst 103 vluchtelingen, statushouders en hun gezinnen hadden zich opgegeven voor een rondvaart over de prachtige Woerdense wateren. De rondvaart is een van de initiatieven van ‘Samen in Woerden’, een groeiend samenwerkingsverband waaraan onder andere Kwadraad, het BeweegTeam Woerden, WijzijnWoerden, House of Hope en Gro-Up deelnemen.

Sinds december organiseren zij elke zaterdag een inburgeringsactiviteit voor deze groep nieuwe inwoners van Woerden, met als rode draad een aantal vaste ingrediënten: integratie, taal, cultuur en het stimuleren van beweging en zelfredzaamheid. “Het initiatief ‘Samen in Woerden’ is echt prachtig,” vindt wethouder Jacques Rozendaal, die Armoedebeleid, Opvang en inburgering vluchtelingen en statushouders in zijn portefeuille heeft.

“Het kunnen deelnemen aan de lokale samenleving en daar zelfs onderdeel van worden is een prachtig cadeau. ‘Samen in Woerden’ doet dat op steeds wisselende manieren: van een bezoek aan het Kaaspakhuis, de molen en het Klooster tot aan de tafeltennisvereniging, het zwembad en zoals vandaag: varen met de Sweet Caroline. Het is geweldig dat ook ondernemend Woerden hier zo warm ‘ja’ tegen zegt. Zo heb ik Woerden ook leren kennen.

De ondernemers doen heel veel ten behoeve van de samenleving. In dit geval vluchtelingen, maar ook in het kader van het armoedebeleid dragen ze meer dan hun steentje bij. Sociaal actieve ondernemers maken de samenleving sterker en dat is iets om te koesteren. Want als dat verdwijnt komt het niet meer terug. En het leuke is, je wordt er zelf ook blijer van als je een ander helpt. Het voelt goed om goed te doen.”

‘Allermooiste dag van mijn vakantie’

Carola Deurwaarder (Kwadraad) kan dat alleen maar beamen: “Het is echt hartverwarmend hoe positief Woerden reageert als ik bel met de vraag of we met een groep langs mogen komen. Carolien en Andrew de Ruiter van de Sweet Caroline zeiden, net als al die andere ondernemers, direct Ja! Ook de onderlinge samenwerking verliep weer gesmeerd. Maarten Stiggelbout van het BeweegTeam Woerden liep de deelnemers naar de kade, Lex Albers van WijzijnWoerden fungeerde aan boord als gids en ik zorgde dat zijn woorden eerst in het Nederlands en daarna in het Oekraïens, Arabisch of Turks over de speakers konden klinken.

Als je mij vraagt wat het allerleukste vandaag is, dan is dat niet eens de warme gastvrijheid (’Nog een kopje koffie?’) of de trotse gezichten van de kinderen (en volwassenen!) die met een echte kapiteinspet op achter het grote stuurrad mochten schipperen. Maar absoluut het diepgemeende ‘Dankewel Niderland’ dat we allemaal tientallen keren gehoord hebben. Het beste moment voor mij was dat we allemaal smolten toen een jong, gehandicapt Pakistaans meisje zielsgelukkig tegen ons verzuchtte: ‘Dit was de allermooiste dag van mijn vakantie!’”

Stadspas-radertjes

‘Samen in Woerden’ richt zich specifiek op vluchtelingen en statushouders, maar Woerden biedt hulp aan alle mensen die met een klein inkomen moeten zien rond te komen. Rozendaal: “Die hulp, zoals de declaratieregelingen en het armoedefonds, is online te vinden op www.woerden.nl maar wil je graag persoonlijk geholpen worden, klop dan aan bij WoerdenWijzer of Hart voor Woerden. Vanaf volgend jaar hoop ik dat we de Stadspas kunnen gaan aanbieden. Afhankelijk van je inkomen betaal je per jaar dan iets of juist helemaal niets voor sporten, cultuur en welzijn, terwijl iedereen dus wel met exact dezelfde pas aan de kassa komt. De streefdatum daarvoor is 1 jan 2024, maar dan moeten de Stadspas-radartjes wel soepel lopen.”

www.woerden.nl

Paul van den Dungen