• Corrie van Cuylenburg tussen de bloemen.
• Corrie van Cuylenburg tussen de bloemen. Foto: Floris Bakker

‘ALS verwoest zijn leven, maar Abbo blijft positief’

Nieuws

WOERDEN • Speciaal voor Moederdag is er op zaterdag 13 mei een verkoop van planten en bloemstukken voor het huis aan de Bekenlaan 28 in Woerden.

Achter de verkoop gaat een bijzonder verhaal schuil. De activiteit is namelijk mede georganiseerd door Abbo de Visser bij wie ruim vijf jaar geleden de spier- en zenuwziekte ALS werd vastgesteld. “Hij is er slecht aan toe”, vertelt Corrie van Cuylenburg. “ALS verwoest zenuwcellen waarmee de hersenen de spieren aansturen. Bewegen, eten, praten en ademhalen gaan daardoor steeds moeilijker. Ook bij Abbo is dat het geval. Communiceren kan hij alleen nog via een ooggestuurde spraakcomputer.”

Positief
Corry is als verpleegkundige al vier jaar nauw betrokken bij de verzorging van Abbo. Zij zag van dichtbij hoe de gezondheid van de Woerdenaar in de loop der jaren telkens een stapje achteruit ging. “En toch blijft Abbo ontzettend positief”, constateert ze. “Zijn doorzettingsvermogen is indrukwekkend. Ondanks zijn situatie probeert hij elke dag weer het beste eruit te halen. Hij leest kranten, struimt het internet af en maakt via zijn computer zelfs nog presentaties die vrienden dan geven. Ontzettend knap!”

Via allerlei acties probeert Abbo zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Stichting ALS Nederland. Corrie, zijn buurtgenoten en tal van vrienden helpen hem daarbij. “Het begon ooit met de verkoop van vazen en schalen bij de tennisclub waar Abbo lid van was. Later zijn we bloemstukken gaan maken en verkopen, en we hielden verkoopdagen zoals we die zaterdag ook houden. Zo hebben we in een paar jaar bijna 50 duizend euro ingezameld voor de stichting. Die gebruikt het geld voor onderzoek, want dat is de enige weg naar genezing.”

Corrie noemt Abbo haar belangrijkste drijfveer om zich in te zetten voor de stichting. “ALS verwoest zijn leven, maar Abbo blijft een positief en opgewekt mens. Dat vind ik zó indrukwekkend. In de jaren dat ik en mijn collega’s hem nu verzorgen, is hij echt een vriend van ons geworden.”

Puzzelstukje
Voor hun inzet kregen zowel Abbo als Corrie een puzzelstukje uitgereikt van de stichting. Iets waar ze trots op zijn. “De zoektocht naar een medicijn kun je vergelijken met één grote puzzel, waarbij elk puzzelstukje een belangrijke bijdrage levert aan het eindresultaat. Het doel is om de puzzel compleet te krijgen. Dat gaat nog jaren duren, maar er zijn al grote stappen gezet.”
De verkoping van aankomende zaterdag is van 10.00 tot 17.00 uur. Betalen kan via een QR-code. Of Abbo aanwezig zal zijn? Corrie durft het niet te zeggen. “Wassen en aankleden kost veel tijd, maar als het lukt gaat ‘ie zeker even buiten kijken.”