• Aankomst van een kaasbrik op het Kerkplein in Woerden.
• Aankomst van een kaasbrik op het Kerkplein in Woerden. Foto: Thomas Sohilait

Eerste Nationale Graskaasdag in Woerdense binnenstad

Nieuws

WOERDEN • Op initiatief van kaasproducenten en -handelaren wordt zaterdag 13 mei de aftrap gegeven van het nieuwe graskaasseizoen. Dat gebeurt tijdens de eerste Nationale Graskaasdag in Woerden

De stad staat deze dag helemaal in het teken van (gras)kaas. Zo wordt de eerste graskaas van het jaar en een reuzengraskaas van circa 125 kilo geveild voor het goede doel. Dat is dit jaar Stichting Leergeld Groene Hart.

Kaaskoning(in)
Voorafgaand aan het evenement zal de nieuwe Kaaskoning(in) bekend worden gemaakt. In de afgelopen jaren viel deze titel te beurt aan markante persoonlijkheden als Jan de Goey, Jos van Riet, Bas den Hollander, Rien van den Wijngaard en Cees Verburg. Zij ontvingen de eretitel vanwege hun verdienstelijkheid binnen de kaaswereld en passie voor het kaasvak. 

Op vrijdagmiddag 12 mei maakt loco-burgemeester Arjan Noorthoek om 17.00 uur bij Stadshotel Van Rossum bekend wie deze eretitel voor een jaar mag dragen. De Kaaskoningin van Bodegraven, Carola Onderwater, zal als speciale gast aanwezig zijn bij de bekendmaking van de nieuwe Kaaskoning(in).

Kaasbrikken
Op zaterdag om 10.00 uur is de start van de Nationale Graskaasdag. Om 10.15 uur rijdt de stoet van klassieke kaasbrikken en tractoren richting de markt. Hier zal vervolgens de reuzengraskaas van maar liefs 125 kilo op het podium worden getild waarna het kaaslied wordt gezongen. De veilingmeester gaat vervolgens proberen om de reuzenkaas voor de hoogste prijs te veilen.  

Door het hele centrum is er tot 15.00 uur een kramenmarkt. Tevens vinden er optredens plaats in Het Klooster en laten kaasmeisjes bezoekers de lekkerste graskaas proeven.

www.beleefwoerden.com