• De kramen staan ook dit jaar weer bij de Petruskerk.
• De kramen staan ook dit jaar weer bij de Petruskerk. Foto: aangeleverd

20ste geraniummarkt van Lionsclub Woerden: opbrengst naar Schoenendoosactie

Nieuws

WOERDEN • Naast de Petruskerk tegenover Plein 7 is zaterdag 13 mei de jaarlijkse geraniummarkt van Lionsclub Woerden. De opbrengst van de verkoop van de geraniums en petunia’s gaat dit jaar naar de Schoenendoosactie Woerden. 

Het is alweer voor de 20ste keer dat de geraniummarkt wordt gehouden. En elk jaar vliegen de planten over de spreekwoordelijke toonbank en is er aan het eind van de dag geen geranium meer over. “Als er na de markt nog planten staan, verkopen we die tegen inkoopsprijs aan clubleden”, vertelt Hugo Smit. 

Hij bezocht de afgelopen week samen met clubgenoot Jules Kragten de kwekerij in Monster waar Lionsclub Woerden elk jaar de planten inkoopt. Het bezoek maakte indruk op Kragten. “Dat bedrijf heeft vier hectare aan kassen waar allerlei soorten geraniums en petunia’s in groeien. Leuk om een keertje te zien. De kweker rijdt zaterdagochtend naar Woerden om alle door ons bestelde planten af te leveren. We verkopen staande, hangende, Oostenrijkse en donkere geraniums. En verschillende soorten petunia’s.”

Bepaalde kleur
De eerste klanten staan meestal al rond half acht ‘s morgens bij de kramen. Smit: “Vaak zijn dat vaste klanten die vroeg langskomen om de mooiste planten uit te zoeken of die een geranium in een bepaalde kleur willen hebben. Het komt ook vaak voor dat we voorafgaand aan de markt al bestellingen binnen krijgen.”

Het is aan de voorzitter van Lionsclub Woerden om te bepalen naar welk goed doel de opbrengst gaat. “Omdat we ieder jaar een nieuwe voorzitter hebben, is het elk jaar een ander doel”, verduidelijkt Kragten. Dit jaar is gekozen voor de Schoenendoosactie Woerden. Deze organisatie verscheept elk jaar zo’n 13 duizend (!) schoenendozen naar Oost-Europa en Afrikaanse landen en deelt ze uit aan kinderen die in armoede leven. 

Wie meedoet aan de Schoenendoosactie vult een versierde schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen, speelgoed en een knuffel. Via het inleverpunt belanden de dozen bij het het Woerdense ‘verwerkingscentrum’ waar vrijwilligers ze - voor verzending - controleren en aanvullen. “We willen dat alle kinderen ongeveer evenveel spullen krijgen”, legt Yvonne de Wit, coördinator van Schoenendoosactie Woerden uit. “Van de opbrengst van de geraniummarkt kopen we bijvoorbeeld schriftjes, kleurboeken, puzzels en springtouwen in.”

Blij
De dozen gaat dit jaar naar Sierra Leone, een van de armste landen ter wereld. De Wit zag daar ooit met eigen ogen hoe blij de kinderen zijn als ze hun doos uitpakken. “Het gaat om kinderen die echt niets hebben. Ze wonen in slechte huizen zonder elektriciteit en stromend water. Wie naar school wil, moet zelf zorgen voor schoolspullen. Maar daar hebben hun ouders gewoon geen geld voor. Dat besteden ze liever aan een maaltijd. Dus ze zijn heel blij met schriften en pennen, want dat betekent dat ze naar school kunnen.”

Het verwerkingscentrum is elk jaar op een andere locatie in Woerden. Voor dit jaar is het (nog) niet gelukt een ruimte te vinden. De Wit: “Het zou mooi zijn als we in november voor een week of vier een bedrijfsloods mogen gebruiken om alle dozen verzendklaar te maken. Wie iets weet, kan contact met ons opnemen.”

Hieronder een filmpje van het uitdelen van de dozen van Schoenendoosactie Woerden in Sierra Leone.