• De locatie van de aan te leggen zonnegaard.
• De locatie van de aan te leggen zonnegaard. Foto: aangeleverd

Inwoners Woerden kunnen investeren in Zonnegaard Lievaart

Nieuws

WOERDEN • Inwoners van Woerden kunnen investeren in Zonnegaard Lievaart, een zonnestroomproject op het terrein van fruitteler Lievaart. 

De boomgaard is nu nog volop in gebruik, maar dat gaat veranderen als het project doorgaat. “Op een deel van de grond komen zonnepanelen”, legt projectleider Brecht van der Laan uit. “Er is al een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Woerden om dit eerste grote zonnestroomproject van Woerden te kunnen realiseren, met een opwek die gelijk staat aan het verbruik van zo’n 3.800 huishoudens.” 

Familiehanden
Wat meespeelt is dat eigenaar Leo Lievaart geen bedrijfsopvolging heeft voor zijn fruitteeltbedrijf. “Dit project stelt de familie Lievaart in staat om op een andere manier een bron van inkomsten te genereren en de grond in familiehanden te houden. De zonnepanelen zijn tijdelijk en na een periode van 25 jaar kan de grond eventueel weer een agrarische functie krijgen.”

Voor het project is de hulp ingeschakeld van Woerden Energie. Samen met BHM Solar werkt de coöperatie nu aan de ontwikkeling van een grote installatie op het terrein van het fruitteeltbedrijf. Er is niet alleen veel ruimte beschikbaar voor zonnepanelen, het is tevens ideaal in te passen in het landschap. Het terrein van 10 hectare is namelijk omgeven door een hoge haag waardoor de zonneweide nauwelijks zichtbaar is. “Je ziet de panelen alleen nog vanuit de trein als die erlangs rijdt.”

Veel geld
Om het zonnepark te ontwikkelen is volgens Van der Laan veel geld nodig. Zo worden er al kosten gemaakt voor landschapsonderzoek en allerlei benodigde vergunningen. “Als het park echt gebouwd gaat worden is er nog meer geld nodig. Tegenover de kosten staan de kansen: zonnepanelen zijn een betrouwbare en langdurige schone bron van elektriciteit en die stroom kan verkocht worden.” 

Hij meent dat investeren in een zonnepark ook voor particulieren aantrekkelijk kan zijn. “Woerden Energie is een coöperatie en het zou natuurlijk tof zijn als veel inwoners van Woerden meedoen. Je kunt later investeren als alle plannen af zijn, maar ook nu in de risicovollere ontwikkeling van het park. Het gaat om een kortlopende lening met een groter risico en dus ook mogelijk groter rendement.”

Om te voorkomen dat grote investeringspartijen instappen is er maximum investeringsbedrag van 10.000 euro. “Zo voorkom je dat dit soort partijen teveel invloed krijgen op het project”, verklaart Van der Laan. 

Woerden Energie houdt op dinsdag 23 mei om 19.30 uur bij Plein 7 in Woerden een informatieavond. Opgeven kan via www.woerdenenergie.nl/lievaart/