• Een Oekraïens kinderkoor trad op tijdens Bevrijdingsdag.
• Een Oekraïens kinderkoor trad op tijdens Bevrijdingsdag. Foto: Paul van den Dungen

Kletsnatte Bevrijdingsdag in Woerden

woerden • Zo mooi als het weer was tijdens Dodenherdenking, zo hard hadden de bezoekers van Bevrijdingsdag hun paraplu nodig. Maar het deerde niet. Woerden stond stil bij die gedenkwaardige dag in 1945. 

Terwijl de regen met bakken uit de hemel viel was er vrijdag rond 14.30 uur alvast wat muziek om in de sfeer te komen. De middag werd geopend door Mariëtte Slagmaat die de evenementen aan elkaar sprak. Jan van Es, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei heette vervolgens de aanwezigen welkom en hoopte dat het ondanks het weer toch een aangename middag zou worden.

Oekraïns kinderkoor

Burgemeester Victor Molkenboer sprak daarna een welkomstwoord en eindigde met een gedicht van Kraantje Pappie. Hierna trad een Oekraïens kinderkoor op, met kinderen tussen de 6 en 12 jaar die inmiddels een jaar in Woerden wonen. David Pur speelde daarna een mooie melodie op zijn accordeon. Vervolgens was er een optreden van het ensemble Sinithé met verschillende meezingers, waarna het de beurt was aan 29 leerlingen van basisscholen uit Woerden, Harmelen en Linschoten, met eigen gedichten over oorlog en vrede. Intussen was het opgehouden met regenen, werd het lichter en brak af en toe zelfs de zon door. In die tijd waren er optredens van de bands Funk This en The Raves. Om 19.00 uur kwam er een einde aan het programma op het Kerkplein. Een uur later begon een Bevrijdingsconcert door Harmonie De Vriendschap in de Bonaventurakerk, met onder anderen melodieën uit Soldaat van Oranje.