• Fractievoorzitter Daphne van der Wind (CU-SGP) biedt het manifest aan.
• Fractievoorzitter Daphne van der Wind (CU-SGP) biedt het manifest aan. Foto: aangeleverd

CU-SGP wil versterking van gezinsbeleid in Woerden

Nieuws

WOERDEN • Het gezin moet meer ondersteund worden. Daarom komt de ChristenUnie-SGP met voorstellen om het gezinsbeleid in Woerden te versterken.

Die staan in het manifest ‘Oog voor het gezin in Woerden’ dat afgelopen donderdag - in de Week van het Gezin - is aangeboden aan wethouders Arjan Noorthoek (wonen) en Jaques Rozendaal (jeugd). Dit manifest bevat vijf speerpunten voor de ondersteuning van gezinnen in de gemeente. Die steun is nodig, want de laatste jaren is er volgens fractievoorzitter Daphne van der Wind van de ChristenUnie-SGP minder oog voor gezinnen. 

Een verklaring daarvoor is lastig te geven, maar de sterke toename van het aantal eenpersoonshuishoudens heeft er wel iets mee te maken. Zo is er meer aandacht voor alleenstaanden in de plannen voor woningbouw in Woerden. Van der Wind wijst naar Middelland en Snellerpoort waar met name appartementen worden gebouwd. “Daar is ook zeker vraag naar, maar we moeten de vraag naar gezinswoningen niet uit het oog verliezen. Zo zijn er in Woerden weinig twee-onder-één kap woningen, terwijl de vraag groot is. Bouwen voor gezinnen is één van onze speerpunten.” 

Goede balans
In de huidige samenleving staan veel gezinnen onder druk. Voor veel ouders is het lastig om werk en het gezin in goede balans te krijgen en te houden. Kostenstijgingen kunnen daarbij leiden tot stress. Dit alles heeft impact op de relatie tussen ouders en het gezin in het geheel.

Voor het opstellen van de manifestatie sprak de fractie van ChristenUnie-SGP uitvoerig met verschillende organisaties in Woerden, waaronder WoerdenWijzer en de Vluchtheuvel. Zij zeggen dat verreweg de meeste hulpvragen die bij hen binnenkomen voortvloeien uit echtscheidingen. 

De overheid grijpt nu pas in als het besluit valt om uit elkaar te gaan. “Dan is het eigenlijk al te laat”, aldus Van der Wind. “Wat ons betreft krijgen stellen met relatieproblemen eerder ondersteuning zeker als er zorgen en uitdagingen zijn. Het is veel waard dat ouders een goede en stevige relatie hebben. Dit is het fundament van een stabiel gezin. Daarom moeten we ondersteuning bieden als dat nodig is, bijvoorbeeld via een relatiedesk.” 

Bespreekbaar
Van der Wind benadrukt dat de overheid zich zich via een relatiedesk zeker niet moet gaan bemoeien met het liefdesleven van inwoners. “Daar moet je van wegblijven, maar het zou goed zijn als er een plek is waar je terecht kunt als er sprake is van spanningen binnen een relatie. Die bespreekbaar maken zou goed zijn. Uit elkaar gaan is namelijk niet altijd de oplossing. Sterker nog, dan beginnen vaak de problemen.”

Met name voor jeugdzorg is de gemeente Woerden nu handenvol geld kwijt. Het is ook mede om die reden verstandig om meer steun te bieden aan gezinnen. Van der Wind: “Stabiele gezinnen zijn de hoeksteen van de samenleving. Opgroeien in een stabiele thuissituatie geeft kinderen en jongeren een stevige basis. We moeten letterlijk ruimte geven aan gezinnen en de gezinnen ondersteunen waar nodig. Want elk gezin telt in Woerden.”  

Consultatiebureau
Ook de terugkomst van het consultatiebureau in Kamerik en Zegveld is een speerpunt voor de fractie van de ChristenUnie-SGP. Sinds corona is het consultatiebureau vertrokken uit de dorpen en de GGD is niet van plan terug te keren. Een aderlating volgens de fractie. “Het consultatiebureau is weer een belangrijke voorziening die uit de dorpen is verdwenen”, zegt Van der Wind. “Naast dat het opvoedondersteuning biedt voor jonge ouders heeft het ook een signaalfunctie in de buurt waar gezinnen wonen. En belangrijker, het is een ontmoetingsplek voor jonge ouders in het eigen dorp. Wij zetten ons in om het consultatiebureau voor een dag(deel) terug te krijgen in de dorpen.”