ANBI status voor Opera Viva Festival Stichting

woerden • De Opera Viva Festival Stichting uit Woerden heeft de ANBI status ontvangen. Dat betekent dat de stichting wordt gezien als 'een algemeen benut beogende instelling'. 

De ANBI status biedt vooral belastingvoordelen. Zo zijn giften en donaties die men aan de stichting geeft fiscaal aftrekbaar.  De Opera Viva Festival Stichting heeft als doel het toegankelijk maken van opera voor een breder publiek. Om dit doel te bereiken organiseert de stichting een jaarlijks muzikaal feest voor muziekliefhebbers, operafanaten en nieuwsgierige bezoekers. Laagdrempelig, toegankelijk en verrassend, met Woerden als inspirerend decor. De vijfde editie van het festival zal dit jaar plaatsvinden van 17 tot en met 19 november. Er staan twee producties op het programma. Daarnaast is er een randprogramma met kleine concerten op locaties in en rond Woerden.


MUP in bibliotheek

woerden • Sinds kort kunnen vrouwen die geen geld hebben voor maandverband of tampons terecht bij de bibliotheek in Woerden. Via het Menstruatieproducten Uitgiftepunt (MUP) hebben zij toegang tot gratis maandverband en tampons. 

Het MUP hangt in het damestoilet van de bibliotheek. Mensen die menstruatieproducten nodig hebben, kunnen het anoniem en gratis meenemen. Ook mensen die menstruatieproducten willen doneren (in gesloten verpakking), kunnen het daar anoniem achterlaten. Het MUP is tot stand gekomen in samenwerking met Nu Doen. De cliënten van NU Doen hebben het kastje waar de producten inliggen gemaakt en een vrijwilliger heeft het kastje opgehangen. Het MUP is ooit bedacht door het Armoedefonds. Het fonds vindt dat menstruatieproducten voor iedere vrouw beschikbaar moete zijn die het nodig heeft. 'Daarom stellen wij gratis menstruatieproducten beschikbaar via lokale hulporganisaties en andere laagdrempelige locaties.'