• De kantine van Ons Stekkie in Woerden.
• De kantine van Ons Stekkie in Woerden. Foto: aangeleverd

Volkstuinen zijn populair én schaars

woerden • Het is zaterdag precies vijftig jaar geleden dat Volksvereniging Woerden werd opgericht. En dat wordt groots gevierd. 

De oprichting op 20 mei 1973 gebeurde nadat volkstuincomplex Ons Stekkie na verschillende omzwervingen een vaste plek kreeg aan de Waardsedijk. "Eigenlijk bestaat onze vereniging al veel langer", vertelt voorzitter Theo Edelbroek. "Het is ooit ontstaan als vriendenclubje van mensen hier uit Woerden die van tuinieren hielden. Toen Ons Stekkie een vaste plek kreeg binnen het bestemmingsplan van Woerden, besloot men om er een officiële vereniging van te maken." 

Nu, een halve eeuw later, ligt het complex er mooi bij. Zo'n honderd leden komen één of meerdere keren per week langs om van de rust en het groen te genieten. Maar achterover leunen is meestal van korte duur, want een volkstuin is hard werken. "Het onkruid op je tuin groeit net zo snel als de groenten die er staan", lacht Edelbroek. "Je bent op een tuin van 100 vierkante meter al gauw een paar uur per week bezig om de boel netjes te houden." 

Wachtlijst

De tijd dat de volkstuin vooral een wat oudere doelgroep aantrok is wel voorbij. Volkstuintjes zijn populair. En dat merken ze ook bij Ons Stekkie. De vraag naar volkstuintjes is zo groot dat de vereniging een wachtlijst heeft.  

Wat Edelbroek opvalt is dat steeds meer jonge gezinnen bezig zijn met tuinieren. "Die vinden het leuk om hun eigen, biologische groenten te verbouwen. Ook het sociale aspect is belangrijk. Tuinieren is een stuk leuker als je nieuwe mensen leert kennen of even een praatje maakt met je buurman. Mensen helpen elkaar en geven elkaar tips hoe je bepaalde gewassen moet verbouwen." 

Nieuw naambord

Het jubileumjaar wordt zaterdag om 10.00 uur geopend met de onthulling van een nieuw naambord aan het hek en een gezellig samenzijn met oud-tuinders en de huidige leden. Een mooi moment om oude herinneringen op te halen en te kijken en te horen hoe de jongere garde het nu doet. Edelbroek: "Alle oud-tuinders van Ons Stekkie zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Alle aanwezigen krijgen een eigen stekkie van een zonnebloem Giganteus mee om deel te nemen aan de wedstrijd: 'Wie kweekt de grootste?'. Op 26 augustus volgt de grote feestdag en op 10 september is er nog een fietspuzzeltocht als afsluiting van het jubileumjaar.