• In het magazijn van Jan Steen worden zo'n 5 duizend doosjes gevuld met onderdelen van het Lego Picnic wagentje.
• In het magazijn van Jan Steen worden zo'n 5 duizend doosjes gevuld met onderdelen van het Lego Picnic wagentje. Foto: Paul van den Dungen

Bijzondere opdracht Woerdense Legobouwer

woerden • Behalve het wagentje zijn ook een minifiguurtje van een bezorger en een mandje met boodschappen onderdeel van de set die sinds maandag beschikbaar is in de Picnic-app in Nederland. Frankrijk en Duitsland volgen op een later moment.

Bekendheid

Pennewaard is eigenaar van de winkel Jan’s Steen aan de Voorstraat en LEG Op Maatje, een bedrijf dat op maat gemaakte creaties van Lego ontwerpt. “We krijgen vaker opdrachten van bedrijven, maar de samenwerking met Picnic was bijzonder vanwege de bekendheid van het wagentje.” Om te werken met originele onderdelen van Lego in bouwsets dient de Woerdense Legobouwer zich te houden aan allerlei regels en richtlijnen. Toch is best veel mogelijk. “Het belangrijkste is dat een ontwerp niet aanstootgevend is en het niet discriminerend of racistisch mag zijn.”
Volgens Pennewaard was één van de uitdagingen bij het ontwerp om de minifiguur herkenbaar te maken als bezorger, zonder het logo van de websuper te gebruiken. “Het is verboden om logo’s op minifiguren te plaatsen. Daarom hebben we ervoor gekozen de bezorger het kenmerkende rode schort van Picnic te geven en een kratje met groenten.”

Instructieboekje

De set bestaat in totaal uit 134 onderdelen. Het instructieboekje en het doosje zijn ook door de online supermarkt en Pennewaard ontworpen. Omdat Picnic tegenwoordig in drie landen actief is, is de begeleidende tekst in het instructieboekje te lezen in zowel het Nederlands, Frans als Duits. De instructies zelf bestaan enkel uit afbeeldingen.” 

LEG Op Maatje droeg zorg voor het bestellen van de juiste onderdelen en het inpakken van de doosjes. Het bedrijf uit Woerden heeft hier al jarenlange ervaring mee. "Wij hebben speciale printers waarmee we de onderdelen van Lego met kindvriendelijke inkt bedrukken”, aldus Pennewaard. "En we sorteren en verpakken alle sets handmatig. Dat wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Alle onderdelen worden aangeleverd in biologisch afbreekbare zakjes. Pennewaard: "Bij elke aankoop doneren we bovendien een deel van de opbrengst aan een stichting die kansarme kinderen in Sri Lanka door middel van educatie helpt aan een betere toekomst. Zo dragen we letterlijk ons steentje bij aan een mooie toekomst voor anderen.”