• Natuurfotograaf Dammis van 't Zelfde met drie foto's voor zijn expositie.
• Natuurfotograaf Dammis van 't Zelfde met drie foto's voor zijn expositie. Foto: Tekst en foto: Winny van Rij

‘Elegantie in wit’ bij AnnexCinema in Woerden

Nieuws

WOERDEN • “Ik houd van actie en interactie”, zegt Dammis van ‘t Zelfde. “Vooral bij vogels.” Zijn actiefoto’s hangen van 22 mei tot half juli bij AnnexCinema.

Onder de titel ‘Elegantie in wit’ exposeert natuurfotograaf Dammis van ’t Zelfde negen foto’s van witte vogels zoals kok- of kapmeeuw, lepelaar, zilverreiger en zwaan bij Annex Cinema, georganiseerd door Fotoclub Iris.

“Zal ik ze eerst maar eens laten zien? Dan weet je waar ik het over heb.” Niet veel later zet hij de foto’s neer terwijl hij boeiend vertelt over zijn vogel fotografeeravonturen. Het zijn geen foto’s zoals in vogelgidsen. Geen ‘vosjes’ zoals natuurfotografen zeggen. “Vos staat voor vogel op stokje, een rustig zittende vogel. Daar zijn genoeg foto’s van. Die maak ik ook hoor, als schietoefening, om er even in te komen terwijl ik wacht op de actie.” 

Geluk hebben
In De Groene Jonker hoefde hij niet lang te wachten. “Er kwam een single zwaan aanzwemmen. Ik zag dat hij het territorium binnenging van een koppel zwanen, dus dat betekende actie. Eén van het koppel vloog recht op de single af, precies in mijn richting. Daar heb ik echt mooie actiefoto’s van kunnen maken die ik ook deels laat zien.” Of het lukt om een actiefoto te maken is altijd de vraag. “Ik geniet hoe dan ook van de natuur.”

Over het algemeen vraagt het maken van dit soort foto’s dus veel geduld. “Alles is te koop, de mooiste camera’s en lenzen, maar geduld moet je zelf meenemen, anders kun je geen goede foto maken. En soms ben je nog te laat of gebeurt er niet wat je had verwacht.” Dan wordt nog even een kwartiertje blijven soms wel een uur. “Je wilt graag die actie vastleggen.” Reden waarom hij graag alleen op pad gaat. “Voor anderen duurt het al gauw te lang.”

Kennis is noodzakelijk
Om die mooie actiefoto’s te kunnen maken is ook opmerkzaamheid nodig en vooral kennis van de vogels. “Bij bijvoorbeeld een grutto hoor ik aan het soort geluid wat er speelt. Laatst waarschuwde een grutto voor gevaar. Dat betekent dat er jongen zijn. De grutto vloog al krijsend over me heen en de kuikens waren niet te zien.” Dat is voor Van ’t Zelfde het signaal om geduldig af te wachten. “Soms zijn het net mensen. Het duurde de kuikens te lang en toen doken ze weer op en kon ik ze met moeder grutto rustig fotograferen.”

Van ‘t Zelfde gaat vaak hele dagen op pad, vooral naar plekken waar vogels zijn. “Vroeger was ik een soortenjager. Dan reisde ik stad en land af om zoveel mogelijk vogels af te vinken. Dat interesseert me nu weinig meer. Ik kijk tegenwoordig naar gedrag, daar beleef ik meer plezier aan.” Dat kan in Alaska of de Noorse Varangerfjord waar een zeevogelkolonie is, maar ook dichtbij huis in het Bredius, De Groene Jonker of de Reeuwijkse plassen.”

“Ik trek er geregeld op uit voor natuurreizen, van Veluwe tot Pyreneeën. Daarover geef ik ook lezingen.” Dat doet hij graag. “Ik vind vertellen van jongs af aan al leuk.” Op zijn website zijn al deze foto’s van vogels maar ook beren, herten en andere diersoorten te vinden. “Ik ontdek altijd weer gedrag dat ik nog niet kende, dat niet in boeken beschreven staat en dat is prachtig. Eigen waarnemingen vergeet je nooit meer en dat geeft veel voldoening.” 

www.dammis-natuurfotopassie.nl