Leerlingen Technasium Minkema College naar finale Vakkanjers

woerden • Technasium brugklasleerlingen Dax, Roel en Marijn van het Minkema College staan met hun uitvinding De Raminator in de landelijke finale van Vakkanjers. Met dit idee willen ze hun school voorzien van frisse lucht. 

Afgelopen schooljaar werden zij uitgedaagd om iets te doen aan de ventilatie in hun schoolgebouw. Vooral omdat frisse lucht grote invloed heeft op de gezondheid, concentratie en dus de leerprestaties van de leerlingen. 

Schaalmodel

Ze kregen de opdracht om een schaalmodel te maken van hun eigen school, klaslokaal, gymzaal, kantine of verdieping. Daarna onderzochten ze hoe je op een slimme en energiezuinige manier de school van frisse lucht kan voorzien. Het resultaat was De Raminator: een dakraam met luchtroosters en een inschuifbare ventilator en zonnescherm.

Voor hun opdracht wonnen zij onder andere expertise in bij Jan Paul Birkhoff, directeur van het familiebedrijf BLR-Bimon dat gespecialiseerd is in klimaatbeheersing. Ook kregen ze feedback van Martin van Os van Wij-techniek. Aan de hand van het gebouwde schaalmodel presenteerden de leerlingen - in VR - hun oplossingen. 

Finaleplaats

Tijdens de onlangs gehouden halve finale van Vakkanjers presenteerden De Raminator aan de jury, het publiek en andere deelnemers. Het resultaat was een finaleplaats. Op donderdag 8 juni mogen ze in de landelijke finale hun (verbeterde) idee opnieuw aan de jury.

Vakkanjers bestaat al sinds 1999. Met dit educatieve programma bedenken leerlingen oplossingen voor een technisch en maatschappelijk vraagstuk.