• Deelnemers in de Woerdense Singel.
• Deelnemers in de Woerdense Singel. Foto: Henk van der Meer

'Mooi om dit met iedereen te realiseren'

woerden • Tweede Pinksterdag in Woerden staat gelijk aan de traditionele triathlon door de Woerdense binnenstad. Komende maandag wacht de 37e editie, maar in aanloop naar het evenement moeten er altijd behoorlijk wat voorbereidingen getroffen worden. 

"In de week voorafgaand aan de triathlon ben ik altijd wat onrustiger, slaap ik wat minder goed, bekent voorzitter Michel Moesbergen. "Maar dat is ook de aard van het beestje moet ik zeggen." 

Samen met honderden vrijwilligers is hij op de dag zelf van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat uur in de weer om alles in goede banen te leiden. "Als iedereen rond 17.00 uur weer heelhuids over de finish is gekomen, overheerst bij ons allemaal altijd het fantastische gevoel dat we dit weer mochten realiseren."

Gewild

Onder deelnemers is de Woerdense stadstriathlon een gewild sportevenement om aan deel te nemen. Juist omdat het parcours zo knus is en er altijd een enthousiast publiek langs de kant staat, overheerst de gezelligheid. Op het Kerkplein komt alles samen. De finish van alle afstanden is daar, maar de toeschouwers komen daar ook bij elkaar om het evenement te volgen en gebruik te maken van de horeca. De speaker houdt bezoekers op de hoogte van het wedstrijdverloop. 

Deelnemers gaan achtereenvolgens zwemmen, fietsen en daarna nog een stuk hardlopen. Het fietsparcours van 10 kilometer gaat richting Kamerik, maar deelnemers zijn voornamelijk in Woerden actief. "Je komt vier keer door de stad heen", zegt Moesbergen. "Dat is een verschil met andere triathlons, waar je een parcours van a naar b hebt. Ook het loopparcours gaat door de binnenstad en je finisht voor de kroeg. Nu moet ik zeggen dat het weer in de beleving ook een grote rol speelt, dus ik hoop niet dat het net als vorig jaar verregent." 

Snel vol

Moesbergen gaat zijn zevende editie in, maar slaat zichzelf niet graag op de borst. Nee, liever kijkt hij naar alle mensen die het evenement mogelijk maken. "De titel voorzitter is voor mij bijzaak. Het is erg mooi om dit met iedereen te mogen realiseren. Ik heb er vooral heel erg veel zin in", aldus de preses. Over het aantal deelnemers hoor je hem niet klagen. "Vanaf begin januari stroomden de inschrijvingen binnen. Na vijf dagen waren alle afstanden gevuld. Hoe mooi is dat?"

Nik Mandemakers