Onderzoek naar combi azc en flexwoningen

woerden • De mogelijke komst van een asielzoekerscentrum (azc) in Woerden biedt kansen voor het plaatsen van flexwoningen. Die zou de gemeente na een paar jaar over kunnen nemen van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). 

Het college is daarover in gesprek met de opvangorganisatie. De bedoeling is dat het COA de tijdelijke woningen gebruikt voor de opvang van asielzoekers. "Als ze vrijkomen, kunnen wij ze op de locatie inzetten als flexwoning", legt wethouder Arjan Noorthoek (wonen) uit. Het grote voordeel voor de gemeente is dat het COA alle voorbereidende werkzaamheden verricht. Dat scheelt ambtenarencapaciteit én een hoop kosten. 

Bezwaren

De Woerdense VVD diende onlangs een initiatiefvoorstel in om flexwonen te onderzoeken in Woerden. De liberalen zien het liefst 200 tijdelijke woningen komen op een terrein langs de Parklaan-Weidepad. Dat idee heeft tot bezwaren geleid bij bewoners van de wijk Molenvliet. Noorthoek kan hen nu gerust stellen. "Er komt geen azc in Molenvliet, dus zullen er ook geen flexwoningen op die locatie worden geplaatst." 

Twee andere locaties, Snellerpoort en het stationsgebied, vallen eveneens af. Dit omdat er bouwplannen klaarliggen voor beide locaties. Noorthoek: "Wanneer je flexwoningen plaats, is een kavel voor 15 jaar niet beschikbaar voor andere doeleinden. Daarmee zouden we de bouw van permanente woningen vertragen." 

Meerdere locaties onderzoeken blijkt lastig. Door de beperkte ambtelijke capaciteit is het voor de gemeente niet mogelijk een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Ook de hoge kosten (113.000 euro) voor een dergelijk onderzoek vormen een obstakel. De raad buigt zich donderdag over het initiatiefvoorstel voor flexwoningen.