Succesvolle start voor TABOER-campagne

regio • De TABOER-campagne van LTO Noord en Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) is succesvol van start gegaan. Na twee maanden hebben tientallen boeren die mentaal in de knel zitten zich via telefoon of mail gemeld bij het loket. 

Ook wordt de website van TABOER inmiddels meer dan 200 keer per dag bezocht. "Het is goed om te zien dat boeren en tuinders zich melden met een hulpvraag", zegt Fije Visscher, kalverhouder en regiobestuurder bij LTO Noord. "Wij willen het taboe onder boeren rondom het praten over mentale problemen doorbreken. Bij een aantal boeren is dat gelukt. Tegelijkertijd laat het ook zien dat de gevoelens van stress en somberheid groot zijn." Visscher is verrast dat zoveel boeren aangeven te kampen met mentale problemen. Dit omdat er in de land- en tuinbouw niet zo makkelijk over wordt gesproken. Mensen bellen om verschillende redenen. Soms gaat het om problemen in de relationele sfeer of financiële problemen. Vaak is het ook een opstapeling van het runnen van een bedrijf, mee te gaan met alle veranderingen en dan ook nog het hebben van een fijn privéleven ernaast.
Nicole is telefoniste bij de TABOER-lijn en vertelt over haar ervaringen: "Wij bieden een luisterend oor. Soms kunnen wij helpen met simpele tips, zoals het maken van een duidelijke dagindeling. Of door uit te vragen welke werkzaamheden zij nou echt leuk vinden om te doen en door vervolgens aan te geven dat ze die werkzaamheden misschien wat vaker moet plannen en er ook bewust van moeten genieten." Ze merkt soms tijdens het bellen dat één telefoongesprek niet gaat helpen. "Dan proberen wij ze in contact te brengen met professionele hulp."

Het loket van TABOER is telefonisch bereikbaar via: 088-8886608 of e-mail: info@taboer.nl. Denk je aan zelfdoding? Meld je dan direct via 113 zelfmoordpreventie.