• Alice en Joop Vinke voor de ingang van Joop Optiek.
• Alice en Joop Vinke voor de ingang van Joop Optiek. Foto: aangeleverd

Joop Optiek viert 30-jarig bestaan

woerden • Joop Optiek Woerden bestaat dertig jaar en dat vierde de opticien met klanten en leveranciers.

Op dinsdag en woensdag was het feest in de winkel aan de Molenvlietbrink. Voor de ingang stond een ballonnenboog en in de winkel werden bezoekers getrakteerd op een taartje bij de koffie. ’s Middags stonden er Italiaanse hapjes en drankjes klaar. Er was tevens een iris-fotograaf aanwezig. “Klanten kregen de afgelopen weken een voucher bij aankoop van een bril”, legt eigenaar Joop Vinke uit. “Bij inlevering van die vouchter konden ze een foto laten maken van hun eigen iris. Op een zwarte achtergrond is het net een kunstwerk.” 

Opleiding

Vinke opende op maandag 24 mei 1993 voor het eerst de deur van zijn eigen zaak. “Ik werkte daarvoor jarenlang bij een opticien in Bergschenhoek. Daar was ik op m’n 16e ooit binnen gelopen omdat ik zelf aan de bril moest, en ben daar als zaterdaghulp gebleven. Ik vond het zo leuk dat ik de opleiding tot opticien ben gaan volgen. Toen ik klaar was, kwam ik in vaste dienst. Na een tijdje vroeg de eigenaar of ik de zaak in Bergschenhoek wilde draaien. Hij stond zelf in de nieuwe vestiging in Berkel en Rodenrijs. Het liep zo goed dat ik op mijn 33e besloot een eigen zaak op te zetten. Ik dacht: ‘als ik voor een baas een winkel kan draaien, kan ik het net zo goed zelf doen.’”

Hij kwam vrij toevallig in Woerden terecht. “Een vertegenwoordiger wees me op deze locatie waar een heel rijtje nieuwe winkels zou komen. Dat was wel interessant voor me omdat er in die tijd weinig opticiens waren in Woerden. Ik ben gaan kijken en raakte enthousiast. Terugkijkend is het een goede keuze geweest om mij hier in Molenvliet te vestigen. Dat komt voornamelijk door de trouwe vaste klantenkring die we in al die jaren hebben opgebouwd.”

DNEye scanner

Bij Joop Optiek zijn monturen verkrijgbaar van merken die niet bij grote ketens zijn te vinden. De oogmeting gebeurt met de DNEye scanner. Vinke: “Dit apparaat meet het oog op zeven duizend punten. Daardoor wordt het direct duidelijk wat de precieze sterkteafwijking is voor verschillende gebieden van het oog. De gegevens gebruiken we om brillenglazen nóg nauwkeuriger te slijpen. Het resultaat: volledig opmaat gemaakte glazen met ongekende scherpte en helderheid.”

De DNEye scanner bepaalt niet alleen de scherpte, maar meet ook de oogdruk en detecteert afwijkingen op het hoornvlies. Tevens onderzoekt het apparaat het zicht bij diverse lichtomstandigheden, dag- en nachtzicht. Zo kan nachtblindheid worden vastgesteld. Bij oogproblemen kan Vinke snel schakelen. "Ik werk samen met huis- en oogartsen, dus kan klanten snel naar hen doorverwijzen.”

q  www.joopoptiek.nl