• Duiker Anja overhandigt de autosleutel aan de man van Jetty.
• Duiker Anja overhandigt de autosleutel aan de man van Jetty. Foto: Recovery Divers

Recovery Divers vissen sleutel uit haven

woerden • En dan ligt je autosleutel plotseling in het water. Het overkwam Jetty Verburg (31) in de haven van Woerden. 

Ze woont daar met haar man en 2-jarige zoontje een tijdje op de boot - een platbodem - die aan de Emmakade ligt aangemeerd. “We hebben ons huis in Waarder verkocht en moeten wachten tot de verbouwing van ons nieuwe huis hier in Woerden is afgerond”, vertelt ze. 

Leven op en rond het water bevalt Jetty prima, maar af en toe is het best wennen. Zo ook vorige week zondag. Tijdens het vastmaken van een lijn van een dektent valt haar keyless autosleutel in het water. “Toen ik boven het water hing, hoorde ik opeens een plons. Het knoopje van het borstzakje waarin de sleutel zat, was losgeschoten. Ik dacht: okay, en nu?”  

Wilde auto net verkopen

Er eentje bij laten maken was geen optie, want de sleutel was de enige die ze had. En om het nog lastiger te maken: Jetty wilde de auto net verkopen, “maar zonder sleutel raak je ‘m natuurlijk niet kwijt.”

Ze dacht diep na en herinnerde zich een artikel dat ze ooit in de krant had gelezen. Over de Recovery Divers, een vrijwilligersorganisatie die op locaties door heel Nederland onder water naar verloren voorwerpen zoekt. “Ik ben direct gaan zoeken en heb meteen contact met ze opgenomen. Ze vertelden dat ze eerst een vergunning moesten aanvragen bij de gemeente om te duiken in het water van de haven.”

De volgende ochtend staan er om 08.15 uur twee leden van de Recovery Divers op de kade om Jetty te helpen. De vergunning is verleend en vrijwilliger Marja kan haar droogpak aantrekken. Haar collega Jochem zet ondertussen alles klaar voor de duik: seinlijn, duikboei, lampen, vinnen en de metaaldetector. Niet veel later springt ze in het nog koude water van de haven. 

Mosselen

Ze besluit om eerst zonder metaaldetector naar beneden te gaan en te zoeken op de tast. Zicht heeft ze onder water niet en er liggen overal mosselen op de bodem, allemaal in de vorm van de autosleutel die ze zoekt. Na een half uur duiken, probeert Marja het nog één keer. Met succes. Ze komt boven met de sleutel in haar hand. Tot blijdschap van Jetty. “Gelukkig bleek de sleutel nog gewoon te werken. Best bijzonder na twee dagen in het water te hebben gelegen.”

Floris Bakker