• Ronald Schalkwijk gaat aan de slag bij Siveo '60 in Zegveld.
• Ronald Schalkwijk gaat aan de slag bij Siveo '60 in Zegveld. Foto: Chris Gottenbos

Ronald Schalkwijk keert terug als trainer

woerden • Na een sabbatical keert Ronald Schalkwijk komend seizoen terug in de voetballerij. De Woerdense trainer volgt bij Siveo ‘60 de naar DONK vertrekkende Jos Verweij op.

Zeventien jaar aaneen was Schalkwijk trainer, als laatste van VEP. De break die hij nam bevalt 'm nog steeds prima. De avonden zijn rustig en met zijn gezin is het mogelijk spontaan weekendjes weg te plannen. Iets dat voorheen niet kon, want altijd stond het voetballen voorop. "De tijd bij VEP was al iets minder intensief, want je speelde je wedstrijden meer in de buurt. Ik had ook niet de ambitie om bijvoorbeeld nog in de derde of tweede klasse te trainen en verder te moeten reizen voor wedstrijden." 

Argon

Helemaal stilzitten deed Schalkwijk niet. Zo werd de 42-jarige trainer gebeld door Argon. Daar was trainer Aart-Jan van Boksel enige tijd niet beschikbaar vanwege privéomstandigheden. En dus werd de oud-jeugdtrainer ingevlogen. "Ik twijfelde of het mij wel zou lukken, omdat het toch eerste klasse is. Maar toen ik naar de selectie keek, kende ik de helft nog vanuit de jeugd. Dat was wel heel erg leuk."

Naast zijn activiteiten bij Argon trok Schalkwijk ook zelf weer zijn voetbalschoenen aan. Bij VEP was Schalkwijk al op zijn 26e gestopt met voetballen, maar in het derde wisten ze de trainer voor dit seizoen nog te vinden. Hij deed verschillende wedstrijden mee. "Ze vroegen of ze mij met tekorten konden bellen, maar die kwamen al snel. Het ging nog best aardig. Uiteindelijk heb ik in negen van de vijftien wedstrijden meegedaan."
Ook op zaterdagochtend was Schalkwijk vaak op het complex van de Woerdenaren te vinden. "Mijn kleine speelt in de O7 van VEP. Dan ga ik natuurlijk mee.. Er staan een paar leuke vaders voor de groep. Training geven doe ik daar zeker niet. Als ze er om vragen, voorzie ik ze van oefenstof."

Siveo '60

Bij Siveo ‘60 hervat hij zijn trainerscarrière in het komende seizoen. Of dat in de vierde klasse of vijfde klasse zal zijn, moet nog blijken. "Maar dat wisten we ook toen we in december om de tafel gingen zitten. Het ging er voor mij vooral om hoe de groep er in zou staan. Er werd vrij snel een goed beeld geschetst en dan zien we komend jaar wel in welke klasse we actief zullen zijn." 

Na een jaar weet Schalkwijk één ding zeker: een sabbatical geeft rust, maar het trainerschap blijft hem trekken.

Nik Mandemakers