• Simon van Rossum presenteert morgen zijn boekje over autisme Help! Ik ontplof!
• Simon van Rossum presenteert morgen zijn boekje over autisme Help! Ik ontplof! Foto: Winny van Rij

Help! Ik Ontplof! - Boekje over autisme

woerden • ‘Mensen zeggen weleens tegen me dat ik me niet autistisch gedraag. Ze associëren autisme met iemand die sociaal afstandelijk is.’ Zo begint het boekje van de 15-jarige Simon. Hij is alles behalve afstandelijk, praat veel en snel en zo gaat het ook in zijn hoofd. "Mijn hersens kunnen al die prikkels niet tegelijk aan."

Simon zit in het derde leerjaar van het Futura College in Woerden en wist meteen wat zijn ‘passieproject’ zou zijn: een boek schrijven. "Dat ondersteunden we van harte", vertelt workshopdocent van KUVO Tifène Huchet.

Een schrift vol

"De school werkt al langer met passieprojecten in de studierichtingen die je hier kunt volgen, maar er was nog niets voor kunst en cultuur. Daar zijn we mee gestart en Simon wilde graag schrijven, hij had al een schrift vol met aantekeningen."

Wat heb jij het druk

Na diverse gesprekken waarin Huchet typte wat Simon allemaal vertelde over zijn autisme, besloot ze om kinderboekenschrijfster Tosca Menten erbij te betrekken. En dat bleek een gouden match. Menten: “Zijn verhaal is zo bijzonder, de eerste keer dat ik hem sprak raakte ik echt geboeid en geraakt door Simon. Ik heb drie uur zitten luisteren en dacht bij mezelf ‘Wat heb jij het druk’." Ze vergelijkt zijn hoofd met een ladekastje waarvan alle laatjes open staan en alles door elkaar ligt. "Met dit boekje hebben we in ieder geval een klein beetje van je hoofd geprobeerd op te ruimen, toch Simon?"

Autisme is niet negatief

"Zeker, zeker", zegt hij. "Ik wil laten zien dat autisme niet negatief is, dat de buitenwereld anders naar autisme gaat kijken." Hij is altijd positief. "Autisme hoort bij mij, het maakt mij tot wie ik ben. Ik ben blij met mezelf." 

"Dat moet ook", zegt Menten. "Je hebt maar één jezelf." 

Veel te verwerken 

Hij wilde het boekje ook graag schrijven omdat veel mensen met autisme denken dat ze de enige zijn. "Dat heb ik ook zo gevoeld. Het is niet altijd eenvoudig. Er is veel wat ik moet verwerken en het is niet leuk als mensen me uitdagen of pesten. Het is moeilijk om daarmee om te gaan, een grote klus. Nu ik ouder word leer ik mezelf steeds beter kennen." Hij heeft ook best veel vrienden. "Ik doe graag iets voor mensen als ze vriendelijk zijn."
"Jij bent hartstikke vriendelijk en sociaal", aldus Menten. Huchet: "Je bent open, vriendelijk, eerlijk, goed in praten, sterk met woorden."
"Dank u wel", antwoordt Simon stralend.

Samen bekeken ze welke verhalen het belangrijkste waren, in welke volgorde ze deze zouden zetten. Menten: "We besloten een hoofdstuk met tips op te nemen want overal had hij wel tips bij." Het boekje is een persoonlijk verhaal maar er staan ook veel dingen in die herkenbaar zijn voor anderen met autisme en hun naasten. Alles wat in het boekje staat wordt nog veel duidelijker door alle tekeningen die Simon er zelf bij heeft gemaakt. “Ik ben ervan overtuigd dat als mensen dit boekje lezen, ze beter snappen hoe het in elkaar zit."

Uitdelen en signeren 

De boekpresentatie is op het Futura College op vrijdag 26 april om 12.30 uur in de aula. "Dat gebeurt tijdens de Kick me out bijeenkomst, altijd de laatste dag voor de vakantie", vertelt Huchet. "Alle leerlingen van leerjaar 1, 2 en 3 zijn erbij en wat familie." Na de presentatie is er een aparte plek waar Simon zijn boek kan uitdelen en signeren. "Spannend, ik ben nooit zo'n popiejopie. Maar ik ben blij met het boek. Dan weet iedereen dat ik autisme heb en dat geeft heel veel rust in mijn hoofd." Er is een kleine oplage gedrukt. Als er veel belangstelling is, laat Huchet een nieuwe oplage drukken. Stuur dan een mail naar: tifene@kuvowoerden.nl.

Winny van Rij